Arcát megérintő nő

7 módszer a bőr feszességének fokozására

Ahogy öregszünk, bőrünk egyre joban veszít feszességéből, amely a bőr kollagén-, elasztin- és hialuronsavszintj kimerülésének tudható be. Az öregedés jeleinek megállítása legtöbbünk számára kihívást jelenthet, de a jó dolog az, hogy ezek a jelek lelassíthatók egy következetes bőrápolási rutin bevezetésével, valamint néhány életmódbeli változtatással. Mutatjuk a legjobb módszereket a bőr feszességének növelése érdekében.


1. Fényvédő, fényvédő, fényvédő

A finom vonalak, ráncok és a hiperpigmentáció csak néhány a napfény és UV-fény által okozott bőrproblémák közül. A bőr egészségének megőrzéséhez kulcsfontosságú a fényvédelem. Még ha beltérben is tartózkodunk, akkor is ki vagyunk téve a napnak.

Az UV-sugarak hihetetlenül erősek, és rendkívüli mértékben felgyorsíthatják az öregedési folyamatot, ezért fontos, hogy olyan fényvédőt találjunk, amelyet szívesen használunk napi rutinunk részeként. Amikor a bőr az UV-fény hatására kezdi elveszíteni feszességét, a kollagéntermelés csökkenni kezd, ezért a bőr feszességének és rugalmasságának megőrzéséhez elengedhetetlen a fényvédő mindennapos viselése, írja a Byrdie.

2. Antioxidánsok 

Az antioxidánsok erős összetevők, amelyek megvédik a bőrt a szabad gyököktől. A szabad gyökök nagyon sok bajt okoznak a bőrsejteknek, és bár a szervezet természetesen termeli őket, bőrünk ki lehet téve ezeknek külső források által, például UV-fényen és szennyeződésen keresztül is. Az antioxidánsok legnagyobb előnye, hogy öregedésgátló tulajdonságaiknak köszönhetően elősegítik a bőr feszességét azáltal, hogy segítenek a nedvesség megtartásában. Ez a feszesebb bőr mellett fiatalos ragyogást is eredményez.

A legjobb antioxidánsok a bőr feszességének megőrzésére a C-vitamin, a niacinamid és a retinol.

3. Megfelelő mennyiségű alvás

Közismert tény, hogy az alváshiány közvetlen hatással lehet a bőr egészségére. Mindannyiunknak voltak olyan pillanatai, amikor keményen próbáltuk elrejteni a rossz éjszakai alvást szemgéllekkel, arcmaszkokkal vagy egy nagy adag koffeinnel.

„Az alvás mindig fontos, hiszen ilyenkor megy végbe a sejtek helyreállítása"

– mondja Anthony Rossi bőrgyógyász.

Hozzáteszi, hogy egy jó éjszakai alvás egyben leállást is ad sejtjeinknek, hogy helyrehozzák magukat, amire nem csak a bőrünknek van szüksége, hanem az agyunknak is.

4. C-vitamin

A C-vitamin az egyik legnépszerűbb antioxidáns a bőrápolásban. Felgyorsítja a kollagén és elasztin termelődését, amelyek megőrzik a bőr feszességét. Bár a C-vitamin alapú termékek iránti kereslet folyamatosan nő, azt az étrendünk részeként is fogyasztanunk kell.

A C-vitamin hiánya étrendünkben skorbutot okozhat, ami a bőr zúzódását okozza, amely fakó és törékeny. A bőrápolásban használt C-vitamin segíthet növelni a bőr feszességét, de a termék bőrünkbe való felszívódása koncentrációjától, valamint saját vérkoncentrációnktól is függ.

5. Stresszkezelés

Bár a stressz a mindennapi élet elkerülhetetlen nyomására adott reakció, közvetlen hatással lehet a bőr feszességére is. A stressz gyulladást okoz, és leállítja a szervezet öngyógyító képességét. A bőrben lévő kollagén és elasztin lebontásáért elsősorban a stressz idején termelődő kortizol hormon felelős.

Rossi szerint a stressz nem lehet a fő oka a laza bőrnek, de súlyosbíthatja a bőrproblémákat. Javaslata szerint érdemes egészséges megküzdési mechanizmusokat találni a stressz korlátozására, mivel ez fontos az általános egészségünk, nem csak a bőrünk szempontjából.

6. Bőrkezelések

A bőrkezelések a bőr feszességét is fokozhatják, így ha tartós javítást keresünk, akkor néhány lehetőséget érdemes megfontolnunk. Az egyik legnépszerűbb lehetőség az injekciós bőrfeltöltő anyagok, amelyek visszaadják az arc teltségét, és csökkentik a finom vonalak és ráncok megjelenését.

A másik lehetőség a lézeres kezelés, mely nem invazív módon feszesíti a bőrt, mivel eltávolítja a régi bőrsejteket, hogy újabb, fiatalosabb sejteket tárjon fel.

7. Megfelelő hidratálás

Soha ne becsüljük alá az elegendő vízivás fontosságát. A víz nemcsak a bőrünkre, hanem általános egészségi állapotunkra is pozitív hatással lehet. A bőr a legnagyobb szervünk testünkben, és a víz segít megőrizni annak rugalmasságát. A víz hidratálja a szervezetet, és bár nem fordítja vissza drámaian a bőr feszességét, hosszú távú célként ez az egészséges bőr kulcsa.

Nyitókép: Shutterstock / Roman Samborskyi