Egy nő vizet iszik egy pohárból

Így tartsd meg az alacsonyabb nátriumszinted az öregedés lassításához!​

Korábbi kutatások rámutattak, hogy a megfelelő hidratáltság komoly betegségeket előzhet meg. Most arra találtak bizonyítékot, hogy az alacsonyabb nátriumszint fenntartása lassíthatja az öregedési folyamatokat. Mit kell tenni a hosszabb és egészségesebb élet érdekében?


Tudni lehet, hogy a megfelelő napi folyadékbevitel javítja az alvást, valamint csökkenti a tüdő- és a szívbetegség esélyét. Ezzel szemben azok, akik nem isznak eleget, jobban ki vannak téve az öregedés hatásainak. Egy kutatócsoport azt akarta megállapítani, hogy az alacsonyabb nátriumszintnek mekkora a befolyásoló ereje van ebben a témakörben.

Az adatgyűjtési folyamat részeként 11 255 embert kértek fel résztvevőnek, akik mindannyian az 50-es éveikben jártak. Nekik az egészségügyi adataikat követték nyomon 25 évet felölelve. Végezetül megállapították, hogy amennyiben egy embernek a vérében magasabb a nátriumszint, annál gyorsabb az öregedés és kiemelkedőbb a megbetegedési kockázat.

Többek között ezt az állapotot összefüggésbe hozták a demenciával, a cukor- és a tüdőbetegséggel, illetve a szívelégtelenséggel és a stroke-kal is. Szerencsére megfelelő folyadékmennyiség megivásával természetes úton csökkenthető a nátriumszint. Ez férfiak esetében nagyjából 2-3 liter, nőknél pedig 1,5-2,2 liter folyadéknak felel meg.

Itt nem álltak meg a szakértők. A tanulmány folytatásaként azt próbálták kideríteni, hogy a magas folyadékbevitel hogyan befolyásolhatja a biológiai öregedést.

Valaki egy poh\u00e1r vizet tart a kez\u00e9ben

Fotó: Unsplash/engin akyurt

Ehhez megvizsgáltak 15 kockázati tényezőt. Ide tartozott például a koleszterinszint és a vérnyomás, valamint a szervek egészsége is. Azoknak az alanyoknak, akinek az átlag érték felett volt a szérum nátriumszintjük, 15 százalékkal nagyobb eséllyel volt nagyobb a biológiai, mint a tényleges életkoruk. A PsyBlog cikkében így összegezték az eredményeket:

„A test csökkent víztartalma a leggyakoribb tényező, amely növeli a vér nátriumszintjét, ezért az eredmények azt sugallják, hogy a megfelelő folyadékbevitel lassíthatja az öregedési folyamatot, és megelőzheti vagy késleltetheti a krónikus betegségek kialakulását.”