5+2 olcsó és ingyenes mód, amivel segíthetünk a bolygónkon

A Föld éjszaka, városi fények a bolygón.
A Földnek nagyobb szüksége van a segítségünkre, mint valaha. Kritikus fordulóponthoz érkeztünk, nemcsak az éghajlatváltozás hatásai, hanem a műanyaghulladékból származó szennyezés, a környezetpusztítás és a vadvilág kihalása tekintetében is. Cikkünkben tíz olcsó és ingyenes módszer mutatunk, amivel mi is segítséget tudunk nyújtani.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos és politikai kérdésekkel foglalkozó CarbonBrief szerint a tavalyi volt a legmelegebb év a világ óceánjainak hőtartalmát tekintve, és 25 országban, valamint olyan területeken, ahol 1,8 milliárd ember él, ez volt a legmelegebb év.

Különösen az Északi-sarkvidék melegszik majdnem háromszor gyorsabban, mint a bolygó többi része. Évente 11 millió tonna műanyagszennyezés kerül az óceánba, és 2030-ra a folyók, tavak és az óceánok műanyagszennyezése akár 53 millió tonnára is nőhet. A Föld élőlényei a hatodik tömeges kihalás küszöbén állnak, amely a dinoszauruszokat kiirtóhoz hasonlóan most is bekövetkezik. Már több száz fajt kiirtottunk, és még több faj áll a kihalás szélén, ami nagyrészt az ember által irányított tevékenységeknek köszönhető, mint például a vadon élő állatok kereskedelme, a környezetszennyezés, az élőhelyek elvesztése.

Az ilyen típusú adatok valóban elkeserítőek lehetnek. Könnyű feladni a reményt, és azt hinni, hogy egyénenként alig vagy semmit sem tehetünk, hogy ezeket a problémákat nem tudjuk vagy nem vagyunk képesek befolyásolni. Ez nem így van. Ahogy a legendás etológus és primatológus,Jane Goodall mondta:

„A legnagyobb veszélyt a bolygónkra nézve az jelenti, hogy elveszítjük a reményt... Mert ha nincs reményünk, feladjuk, és nem próbálunk többet tenni azért, hogy változtassunk a dolgokon.”

A jó hír az, hogy segíteni a bolygónsokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, és nem kell sok pénzbe kerülnie. Valójában a legjelentősebb lépések, amelyeket idén megtehetünk a bolygóért, egyben a legegyszerűbbek és a legkevésbé költségesek közé tartoznak. Íme, 10 ingyenes vagy olcsó módszer, amellyel 2022-ben segíthetünk a bolygónkon, három olyan globális szervezet jóvoltából (Ocean Conservancy, World Wildlife Fund és Earth Action Network), amelyek korunk legsürgetőbb kihívásainak megoldásán dolgoznak.

1. Csökkentsük az élelmiszer-pazarlást

Világszerte az összes megtermelt élelmiszer közel 40 százalékát pazaroljuk el. Emellett a kidobott élelmiszer az összes globális üvegházhatású gázkibocsátás nagyjából 10 százalékát teszi ki – mondja Sheila Bonini, a World Wildlife Fund magánszektorbeli elkötelezettségért felelős vezető alelnöke.

Hogy ezt a statisztikát perspektívába helyezzük, a kidobott élelmiszerekből származó kibocsátás közel négyszer nagyobb, mint a teljes globális légiközlekedési ipar által termelt kibocsátás. Ez tehát egy olyan terület, ahol mindannyian fel tudunk lépni, és ezzel ténylegesen pénzt takaríthatunk meg. Az élelmiszerpazarlás megelőzése olyan egyszerű lehet, mint néhány percet szánni az ételek megtervezésére, mielőtt bevásárolni megyünk, jól kihasználni a fagyasztóban a maradékokat, és bízni az érzékeinkben a lejárati dátumokkal kapcsolatban. A termék fajtájától függően sok élelmiszer még napokkal, hetekkel vagy hónapokkal a feltüntetett lejárati vagy szavatossági idő után is biztonságosan fogyasztható, mutat rá Bonini.

2. Okosabban, de drasztikusabban hasznosítsunk újra

Mostanra a legtöbbünknek már teljesen tisztában kell lennie az újrahasznosítás fogalmával, és remélhetőleg rendszeresen megteszi ezt az iskolában, otthon, a munkahelyén, sőt, még a szabadban is. Sokan közülünk azonban továbbra sem tudják, hogy pontosan mely tárgyakat lehet újrahasznosítani. Ez az ismerethiány rengeteg félreirányított hulladékhoz vezethet, amely végül nem kerül újrahasznosításra.

Idén tegyünk róla, hogy megismerjük a helyi újrahasznosítási szabályokat. Ez az információ gyakran az interneten is megtalálható.

3. Csökkenteni, csökkenteni, csökkenteni

Az újrahasznosítás jó, de a hulladék mennyiségének csökkentése még jobb. Itt az egyszer használatos műanyagok mennyisége értendő például. A mindenütt jelenlévő műanyaghasználat csökkentése alapvető fontosságú a bolygó egészsége szempontjából. Műanyagot találtak az óceán minden szegletében, a legmélyebb árokparttól a legtávolabbi sarkvidéki jégig, sőt, még a légkörbe is bekerültek.

Az ENSZ tengeri hulladékról szóló jelentése szerint több mint 800 tengeri fajra van hatással a műanyag, a legkisebb zooplanktontól a legnagyobb bálnákig. Mi több, a Marine Pollution Bulletin című folyóirat szerint a világszerte vizsgált halak több mint 60 százaléka tartalmazott mikroműanyagot.

Számos olyan intézkedés létezik, amelyet egyénenként megtehetnk, hogy megkezdjük a műanyagtól való társadalmi függőségünk jelentős csökkentését. Ráadásul ezek közül a lépések közül sok ingyenes, vagy napi szinten végrehajtva pénzt takarítunk meg vele. Vigyünk magunkkal egy újratölthető termoszt ahelyett, hogy palackozott vizet vásárolnánk, hozzuk magunkkal a saját táskáinkat az élelmiszerboltba, vagy ha elvitelre kérünk valamit az étteremben, szóljunk, hogy ne tegyenek műanyag evőeszközt a csomagba.

4. Búcsú a szívószáltól

Bár ezek közül a lépések közül néhány önmagában nem tűnik úttörőnek, ha együttesen vesszük őket figyelembe, sokat számíthatnak. A műanyag szívószálaknak való hátat fordítás az egyik ilyen példa: apró cselekedetnek tűnik, de globális jelentőséggel bír.

"A szívószálak szerepelnek az Ocean Conservancy nevű globális szervezet top 10-es listáján, amikor minden évben világszerte nemzetközi partmenti takarítást tartanak, ami azt jelenti, hogy ez az egyik legelterjedtebb és legalattomosabb műanyaghulladék-típus, amelyet az éves takarítási események során összegyűjtenek.

A műanyag szívószálakkal az a probléma, hogy semmi jót nem lehet kezdeni a használt darabokkal, egyenesen ki kell őket dobni, nincs lehetőség újrahasznosításra vagy újrafelhasználásra. Ezért a legjobb megoldás az, ha egyáltalán nem használjuk őket. Ez a tipp nemcsak a szívószálakra is vonatkozik, hanem más, egyszer használatos műanyagokra is, különösen azokra, amelyeket étteremben kapunk, például a kis adagos ketchupra és a műanyag evőeszközökre, mivel ezek egyike sem újrahasznosítható.

A másik módja annak, hogy elkerüljük az éttermekben és az elviteles ételek felvétele során előforduló műanyag tárgyak használatát, hogy többet főzünk otthon. Ez egy olyan lépés, amellyel pénzt is megtakaríthatunk. Ráadásul a koronavírus-járvány további kérdéseket vetett fel az egyszer használatos műanyagokkal és az ételszállítással kapcsolatban. Egy tavaly megjelent tanulmány kimutatta, hogy az élelmiszer-kiszállítás az Egyesült Államokban 36 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy a műanyaghasználatunk növekszik.

5. Biciklizzünk és sétáljunk többet

Közismert tény, hogy az autók a klímaváltozást kiváltó szén-dioxid-kibocsátás egyik fő okozói. Az EPA szerint azonban, ha mindannyian csak a rendszeresen megtett rövid utak felére – az egy mérföld (1,6 km) alatti utakra – nem használnánk autót, akkor évente körülbelül kétmillió tonna CO2-kibocsátást tudnánk kiküszöbölni. Ez egyenértékű azzal, mintha évente 400 000 autót vonnánk ki a forgalomból.

Ha lehetőség szerint gyalog vagy kerékpárral közlekedünk, különösen a helyi utazások során, az jelentős hatással lehet mind a környezetre, mind a pénztárcánkra. Az EPA becslése szerint, ha a rövid utak felénél kiszállnánk az autóból, az évente 9 millió dollár megtakarítást jelentene a vezetéssel kapcsolatos költségekben.

6. Válasszuk a használt tárgyakat

A hulladéklerakókba kerülő szemét mennyisége egyre nagyobb problémát jelent, ami komoly gondot jelent a bolygó egészségére nézve, mivel a hulladéklerakók metánt, egy erős üvegházhatású gázt bocsátanak ki. Egy átlagos amerikai évente körülbelül 1704 font (773 kg) szemetet termel, ami körülbelül háromszorosa a globális átlagnak.

A probléma kezelésének egyik legegyszerűbb módja, ha az újak helyett inkább használt tárgyakat vásárolunk (amivel pénzt is megtakarítunk). Ha ezt a lépést megtesszük, megakadályozzuk, hogy a használt tárgyak a szeméttelepen végezzék, és csökkentjük a további új tárgyak gyártásának szükségességét, amelyek végül a szemétbe kerülnek. Ez egyben jó módja annak is, hogy csökkentsük a Föld véges erőforrásaira nehezedő nyomást.

7. Költsünk céltudatosan

Bár a fogyasztás általánosságban káros lehet a bolygóra nézve, mivel több hulladékot eredményez a szeméttelepeken, és kimeríti az értékes vagy fogyatkozó erőforrásokat, amikor költekezünk, próbáljunk meg tudatos fogyasztók lenni. Ez magában foglalhatja olyan lépések megtételét is, amelyek biztosítják, hogy forintjainknak lehetőség szerint pozitív haszna legyen a bolygó számára.

(Real Simple)

Nyitókép: Shutterstock / Dima Zel