Újra kell tanulnunk a történelmet! — Egy kutatás megváltoztatja az élet kialakulásának eddigi nézeteit

Egy nővény hajtása kibújik a földből

A földi élet egyetlen szikrából pattant ki, később pedig a fejlődés külön ágakra szakadt. Hogy mikor történtek ezek a bolygónk életében, azt nem lehet tudni, egy új kutatás viszont sokkal korábbra saccolja, mint eddig hittük, ez pedig bizalmat kelthet az űrbéli élet létezésével kapcsolatban is.

A tanulmány a kanadai Québecből származó, ökölnyi méretű kőzetdarabból indul ki, melyet egy kutatócsoport kezdett vizsgálni. A belsejében fellelhető jellemzőket és apró eltéréseket kutatták, valamint azok keletkezéseinek az okait. Kezdetben apró fonalszerű csíkokat, gumókat, valamint miniatűr vájatokat találtak.

Ezekhez a felmérésekhez a Raman-mikroszkópok segítségével végzett optikai megfigyeléseket vették alapul, mellette pedig a kőzetben kialakult szelvényeket digitális formában újraalkották, hogy egy szuperszámítógép segítségével elemezhetők legyenek az adatok. Mind ezeknek hála két nagy felbontású képalkotási technika eredményeit tudták ötvözni több ezer kép feldolgozásához.

www.youtube.com

Diverse life forms may have evolved earlier than previously thought

A kutatók azt feltételezték, hogy a tanulmány során talált struktúrákat ősi baktériumok hagyták hátra, azonban ez az elmélet nagyjából 300 millió évvel tolta volna vissza a földi élet első jeleinek egyezményes időpontját. További átfogó teszteket követően sokkal bonyolultabb és kivehetőbb mintákra lettek figyelmesek.

A kőzet belsejében egy szárszerű minta jelent meg, melynek oldalán közel egy centiméter hosszúságú párhuzamos elágazások, valamint a csövek és fonalak mellett több száz torz gömb, vagyis ellipszoid volt látható. A tanulmány kiegészítése még jobban megerősítette a feltételezést, miszerint akár már 300 millió évvel a Föld kialakulása után is elkezdődhetett az élet fejlődése a kezdetleges, zord környezet ellenére.

Az eddigi legkorábbi fosszilis bizonyítékát a kezdetleges életnek Nyugat-Ausztráliában találták, melynek története 3,46 milliárd évre nyúlik vissza, a mostani kő pedig még ennél is régebbre repíti vissza a tudományt. A felfedezés legizgalmasabb része, hogy bizonyítja, milyen könnyen képesek kialakulni bizonyos életformák a legzordabb körülmények között is, így bizakodásra adhat okot a földönkívüli élet kutatásai során.

Fotó: D. Papineau

„Ebből arra következtetünk, hogy ilyen mikrobiális ökoszisztémák létezhetnek más bolygófelszíneken is, ahol folyékony víz lépett kölcsönhatásba vulkanikus kőzetekkel, és ezek a legrégibb mikrofosszíliák és dubiofosszíliák, amelyekről itt az NSB-ről számoltunk be, arra utalnak, hogy a földönkívüli élet sokkal elterjedtebb lehet, mint korábban gondoltuk"

— olvashatjuk az egyik szakértő szavait a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Unsplash/Wolfgang Hasselmann