3 módszer az impulzusvásárlás elkerülésére

Nő szatyrokkal a kezében ugrál az ágyon a laptop mellett

Akár tetszik nekünk, akár nem, sajnos az érzelmeink gyakran befolyásolnak minket abba, hogy mit és mikor vásárolunk. Nem véletlenül hallhattuk már többször is azt a jó tanácsot, hogy éhesen ne menjünk vásárolni. Ugyanez vonatkozik a hangulatunkra is.

A mentális egészségi állapotunk komolyan befolyásolhatja a pénzköltés módját.

De mi okozza az impulzusvásárlást?

Egy tanulmány feltárta, hogy a koronavírus-világjárvány megnövelte a fogyasztók impulzusvásárlását, ugyanis az volt az egyetlen olyan dolog, ami felett kontrollt és irányítást érezhettünk.

Egy másik tanulmány azt mutatja, hogy a kényszeres vásárlás fokozatosan növekedett a járvány első hat hónapjában. A fogyasztók ekkor hirtelen pánikba estek és WC-papírokat halmoztak fel.

Ezen kívül más is kiválthatja az impulzusvásárlásokat. Például a csábító, jól hangzó lehetőségek, mint az egyet fizet többet kap akciók, vagy az egyéb jól marketingelt ajánlatok.

Pszichológiai okai vannak annak, hogy az érzelmek vezérlik azt, hogy mit vásárolsz. Ilyen például a hatalom és a kontroll érzésének visszaszerzése. Úgy tűnik, hogy az impulzív vásárlás visszahelyez a vezetőülésbe, amikor olyan dolog történik az életedben, ami rajtad kívülálló és nem tudod befolyásolni a kimenetelét.

Hogyan állítsuk le az érzelmi költekezést?

Az érzelmeink alapján hozott pénzügyi döntések tartós hatással lehetnek mentális egészségünkre, és pénzügyi önszabotázshoz és elsöprő adóssághoz vezethetnek. Egy kis tudatossággal és tervezéssel azonban uralhatjuk az érzelmi vásárlást.

1. Költési detox

Ha szeretnéd csökkenteni, vagy teljesen megszüntetni az érzelmi kiadásokat, akkor érdemes megfontolni a pénzügyi detoxot. Válassz ki a hónapban kezdetben egy 7 napos, aztán ezt növelhető intervallumot, amikor nem költesz semmire. Ezzel növelheted a költekezési tudatosságot és pénzt takaríthatsz meg.

Ebben az időszakban ne használj bankkártyát és ne menj bevásárlóközpontba. Töröld a bolt applikációkat a telefonodról, és kerüld az éttermi ételeket, italokat. A többletköltésektől való tartózkodás időszaka lehetővé teszi, hogy jobban odafigyelj a túlzásokra, és egészséges költési szokásokat alakíts ki.

2. Készíts megelőzési tervet

Határozd meg tudatosan azokat az embereket, helyeket és dolgokat, amelyek kiváltják belőled az impulzusvásárlást.

Előfordulhat, hogy van egy olyan bevásárlóközpont, ahol van egy kedves eladó, aki mindig vásárlásra késztet, vagy márkák applikációja a telefonodon, amik értesítéseket küldenek ezzel csábítva téged a vásárlásra. És napjaink egyik leggyakoribb impulzusvásárlás okozói az influenszerek. Nézd át a telefonodon, hogy követsz-e olyan embert, aki hatására gyakran vásárolsz szükségtelen dolgokat és inkább kövesd ki az illetőt.

3. Tudatos pénzügy kezelés

Mielőtt pénzt költenél, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Feltétlenül szükséges pénzt költeni erre a termékre vagy szolgáltatásra?
  • Ha nem, megengedhetem magamnak?
  • Ez a kiadás közelebb vagy távolabb visz személyes, szakmai és pénzügyi céljaimtól?
  • Ha igen, akkor biztosan megéri?

Próbáld ezt a három lépéses módszert alkalmazni egy hónapig. A hetek végén írj egy naplót az észrevételeidről, a pénzügyi helyzetedről. Vezess naplót a kiadásaidról és beszélgess róla a barátaiddal, vagy akár szakemberrel.