A kutyák szívbe markoló módon gyászolják fajtársaikat egy új kutatás szerint

Egy szomorúan fekvő kutya

Négylábú barátaink elvesztése nagyon fájdalmas esemény, hiszen nem csak egy barátot, hanem egy családtagot veszítünk el akkor. Egy kutatócsoport viszont azt kezdte vizsgálni, hogy egyes kutyusok hogyan reagálnak fajtársaik halálára, az eredmény pedig nagyon megrázó.

426 olyan olaszországi gazdi segítségével végezték a kutatást, akik korábban több kutyát tartottak egyszerre, azóta viszont át kellett élniük egyik kedvencük elvesztését. Mindegyikük névtelenül töltött ki egy kérdőívet, melyben válaszoltak a saját, és a kutyájuk gyászreakciójával kapcsolatos kérdésekre, valamint a két állat közti viszonyt is meg kellett határozniuk.

Az alanyok 67 százaléka számolt be arról, hogy egyedül maradt kedvencük sokkal több figyelmet kezdett igényelni gazdájától, míg 57 százalékuk a játékkedv csökkenéséről mesélt. Mindezek mellett több olyan kutyus is szóba került, akik kevésbé tudtak aludni és nagyobb félelmet éreztek a mindennapokban, mint korábban, valamint rengetegnek nem volt étvágyuk, vagy fájdalmasan nyüszíteni kezdtek.

A tanulmány arra is kitér, hogy a kutyák szomorúsága sokkal erőteljesebbnek bizonyult, ha az elhunyt házikedvenccel szoros barátságot ápoltak, valamint, ha a gazdi is elkeseredettebb volt.

Fotó: Unsplash/Artem Maltsev

Bár több vadon élő állat reakcióját vizsgálták már ilyen szituációkban az évek során, ez az első olyan feljegyzett tanulmány, amely háziasított kutyusok gyászáról számol be. A felmérésből azonban nem lehet konkrét következtetést levonni, ugyanis rengeteg tényező befolyásolhatja a pillanatnyi viselkedésüket.

„Mivel az ember és a kutya közötti kötődés hatással lehet arra, hogy az állat hogyan érzékeli az elhunyt fajtársa hiányát, így nehéz lenne egy konkrét mintát tulajdonítani a felfedezésnek, ha egyáltalán van olyan"

— olvashatjuk a ScienceAlert írásában.


Nyitókép: Unsplash/Ryan Stone