El kell mosogatni az új edényeket, mielőtt használjuk őket?

Konyhában álló nő mosogatja a tányérokat

Az új edények mindig nagyon tisztának, fényesnek és szépnek tűnnek. Akkor minek kellene elmosogatni őket? Ha még csak most vettük ki őket a dobozból, akkor is lehetnek rajtuk meglepő maradványok.

Amikor új edényeket, tányérokat vagy evőeszközöket vásárolunk, mindig van egy fontos lépés a kibontásuk után, amelyet nem szabad kihagyni: ez pedig az elmosásuk.

De miért kell elmosni a vadiúj edényeket, ha most vettük ki őket frissen a dobozból?

El kell mosni az új edényeket?

Ben Chapman, az UNC professzora és élelmiszerbiztonsági szakembere szerint nagyon alacsony a kockázat, ha nem mossuk el a vadonatúj edényeket, de lehet, hogy a készülékekben műanyag vagy más anyagokat helyeznek el, amitől nem árt megszabadulni. Bár megjegyzi, hogy a mérgező anyagok kockázata meglehetősen alacsony.

Azt sem árt szem előtt tartani, hogy hány kéz érinthette meg ezeket az edényeket a gyártási folyamat során, vagy a boltokban.

Hogyan mossuk el őket?

Chapman azt javasolja, hogy először egy egyszerű fehérítő spray-vel semmisítsük meg a baktériumokat, majd szappanos vízzel tisztítsuk meg az edényeket. Ezután akár egy normál programon mosogatógépben is elmoshatjuk őket.

Nyitókép: Shutterstock