Elárverezik Wallis Simpson, az egykori windsori hercegné Cartier karkötőjét

wallis simpson viii edward
Fotó: GettyImages

Kivételes ékszerkollekcióval bírt a misztikus asszony, akiért VIII. Eduárd király még a trónról is lemondott. Most Wallis Simpson gyűjteményének egy fontos darabját árverezik el.

Wallis Simpson (1896–1986) élete filmre illő volt – persze számtalan helyen láthattuk is már a képernyőn történetét, legutóbb A korona című Netflix-sorozatban. Elvált asszonynak lenni a 20. század elején már önmagában botrányosnak számított, hát még az, hogy összesen háromszor házasodott! A világhírt és a botrányhős címet az hozta meg neki, hogy 1934-ben Eduárd walesi herceg szeretője lett, és miután V. György király halála után fia lépett trónra VIII. Eduárd néven, és másnap már be is jelentette eljegyzését az akkor hivatalosan még mindig házas Wallisszal. Ekkor Mrs. Simpson ellen fordult a világ: mértéktelenül becsvágyónak nevezték Anglia-szerte, és több ponton elégtelennek ítéltél az asszonyt mint jövendő királynét: külföldi volt, nemesi származás nélkül, ráadásul elvált is, és az anglikán egyház törvényei szerint egészen 2002-ig nem léphetett frigyre elvált embert a királyi család tagjaival. Az év végére odáig romlott a helyzet, hogy ha a házasságot nyélbe ütik, az akkor még hatalmas brit birodalom akár szét is eshet, Wallis a nyomás elől Franciaországba menekült. A király azonban nem tágított: 1936. december 10-én fivérei társaságában aláírta a lemondó nyilatkozatot.

"Lehetetlennek éreztem, hogy ezt a nehéz terhet felelősséggel viseljem és megtegyem kötelességem mint király, ahogy szeretném, annak az asszonynak a segítsége és támogatása nélkül, akit szeretek. "

– mondta Eduárd.

A hercegi pár

A következő év júniusában házasodtak össze hivatalosan is, ám a királyi családból nem ment el senki az esküvőre, mert megalázónak érezték. Utána megkapták a Windsor hercege és hercegnéje címet, ám az uralkodó külön kiemelte, hogy Wallisnak ennek ellenére nem jár a "király fenség" megszólítás. Franciaországban élték közös életüket, és mindketten imádták a luxust, többek közt a drága ékszereket is. Eduárd hírhedt volt arról, hogy szeretőinek előszeretettel ajándékozott drágaköves darabokat, melyeket általában gravíroztatott is az emlék kedvéért.

Fotó: www.christies.com

A Christie's aukciósház november 9-én árverezi el a kollekciója egyik legfontosabb darabját, melyet a hercegtől kapott az első házassági évfordulójukra 1938. júnuis 3-án, melyet a legenda szerint Eduárd az éj leple alatt, a kizárólag a számára kinyitott Cartier üzletben választott ki. A karkötő fő eleme két óriási rubin, melyeket gyémántok foglalnak körbe, és a következő felirat van belegravírozva: "For our first anniversary of June third". Az art deco stílusú ékszer nagyon modernnek és különös formájúnak számított a maga idejében, a hercegi pár tagjai életük végéig híresek voltak finom ízlésükről és nagyvilági életmódjukról.