Rachel DeLoache Williams

Beperelte a Netflixet Anna Delvey egykori barátnője a sorozat miatt

Rachel Williams szerint szándékosan ábrázolta őt szörnyű emberként az Inventing Anna című sorozat.

Williams személyes esszéje Anna Delvey-vel (valódi nevén Anna Sorokin) kapcsolatos tapasztalatairól 2018 áprilisában jelent meg a Vanity Fairben, közvetlenül azelőtt, hogy a New York Magazine közzétette volna saját riportját az álörökösnőről és arról, hogyan csapta be őt.

A Inventing Anna című netfixes sorozatban Williams esszéjét úgy kezelik, mint a New York-i mélyreható tudósítás sekélyes, öncélú változatát. Sőt, a Katie Lowes által alakított, Williams alapján készült karaktert sem tüntették fel túl jó színben a készítők, legalábbis Williams ezt állítja a csatorna ellen indított rágalmazási keresetben.

A People szerint Williams azt mondta, hogy a Netflix szándékosan „aljas és megvetendő személynek” állította be őt, ami helyrehozhatatlan károkat okozott a hírnevének, és online zaklatások és visszaélések tárgyává tette.

A kereset szerint talán annak is köze lehet ehhez, hogy Williams eladta a történetének jogait az HBO-nak egy konkurens Anna Sorokin életrajzi sorozathoz.

„Tekintettel arra a könnyű alternatívára, hogy egy kitalált név használatával védje meg őt, a valódi nevének használata mellett hozott döntés a Netflix azon szándékát bizonyítja, hogy ártani akart a hírnevének, ami indokolja a büntető kártérítés kiszabását, különösen, ha a Netflix azért hozta ezt a döntést, mert Williams eladta a jogait az HBO által fejlesztett rivális Sorokin-projekthez”

– áll a keresetben.

Olvasd el ezt is: Német örökösnőnek hazudta magát, lecsukták, ma influenszer

Williams határozottan kiállt álláspontja mellett a sorozatban róla és Annáról készült ábrázolással kapcsolatban. Egy korábbi interjúban, amelyet régi munkaadójának, a Vanity Fairnek adott, így nyilatkozott:

„Nem akarok elveszni a helyes kontra helytelen kérdésekben. De nyilvánvalóan nem emiatt rúgtak ki a Vanity Fairnél. Nem voltam bűnrészes [abban], hogy segítettem a barátomnak becsapni a munkáltatómat” [szerk: A Vanity Fair és a Glamour egyaránt a Condé Nast tulajdonában van]. De abban a pillanatban, hogy leülök, hogy megvédjem magam – különösen azért, mert most már van ez a hamis narratíva rólam és a tágabb történetről -, akkor csak táplálom ezt a válogatást, holott ez nem olyan dolog, ami valójában kétoldalú."

Miután Williamstől Sorokin 62 ezer dollárt csalt ki, először személyes esszét, majd könyvet írt, My Friend Anna címmel. Azoknak, akik azt gondolják, hogy a könyv Rachel Williams próbált aljas módon hasznot húzni a történetből, Williams rámutat, hogy maga Sorokin 300 ezer dollárt kapott a Netflix-től a történet jogaiért.

(Glamour)

Nyitókép: Getty Images / Astrid Stawiarz