Fiatal nő alapozót ken az arcára

10 módszer, hogy tökéletes fedést nyújtson az alapozónk

Mindannyian jártunk már úgy, hogy néha új alapozóra váltunk, majd a tükörbe nézve észrevesszük, hogy az arcunk úgy néz ki, mintha maszkot húztunk volna rá. De a kérdés az, hogy ez tényleg csak az alapozó hibája?Az alapozó tűnhet vaskosnak, maszkszerűnek és hámlónak a bőr állapotától is, amire felvittük a sminket. Ennek okai a következők lehetnek:

1. Elfelejtettük előkészíteni a bőrünket

Nem véletlenül javasolják a sminkesek, hogy mielőtt bármilyen sminkterméket alkalmaznánk, végezzük el a megfelelő bőrápolási rutint. Az, hogy az alapozó hogyan néz ki a bőrön, nagyban függ attól, hogyan készítjük elő a bőrt a smink fogadására. Ha a bőrfelület dehidratált, texturált vagy egyszerűen nincs a legjobb állapotban, az megváltoztathatja, hogyan terül el rajta a smink. Ezért a bőr előkészítése a kulcsa annak, hogy az alapozó bőrszerű legyen, és soha ne tűnjön vaskosnak és hámlónak.

Ezt szem előtt tartva a megfelelő bőrelőkészítésnek legalább egy hidratáló krémet és egy primert kell tartalmaznia. Mindkét termék segíthet megváltoztatni a bőr felszínét, segít létrehozni a maximálisan tökéletes felületet az alapozó befogadásához, bőrtípustól függetlenül.

2. Nem hagytuk megszáradni a primert

Ahogy a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy a szérumokat és a hidratáló krémet hagyjuk megszáradni a fényvédő felvitele előtt, a sminkmesterek ugyanezt javasolják az alapozás előtti primerek esetében is.

Mindig hagyjuk pihenni a bőrápolót vagy az primert egy pillanatra, mielőtt elkezdenénk felvinni az alapozót. Megelőzhető a csomósodás, ha újra eloszlatjuk a hidratálót vagy primert azokról a területekről, amelyek nem szívódtak be vagy nem szilárdultak meg, mielőtt felvisszük az alapozót."

3. Nem megfelelően vittük fel a hidratáló krémet

Ha azt hisszük, hogy egy egyszerű hidratáló krém felvitele varázslatosan átalakítja a bőrünket, és segít elkerülni a csomósodó alapozót, gondoljuk át újra. Mivel a száraz bőr hajlamos taszítani a terméket, fontos, hogy ne csak hidratálót használjunk, hanem megfelelően is alkalmazzuk azt.

Egy jó vízbázisú hidratáló alkalmazása a vastagabb, táplálóbb krém előtt segít feltölteni a bőrt, míg a krém ragyogóbb és tápláltabb megjelenést kölcsönöz neki. Ez a hidratáltság és a bőr egyenletes textúrája tökéletes vásznat teremt bármilyen stílusú alapozó felviteléhez.

Ha mégis úgy találjuk ezen után is, hogy csomósodik vagy nehéznek tűnik az alapozónk, ez könnyen orvosolható. Próbáljunk meg néhány cseppet hozzáadni a bőrápolóból a krémes vagy folyékony alapozóinkhoz, mielőtt felvinnénk.

4. Hámlasszunk


Bár a hidratálás és az primer használata fontos szerepet játszik az alapozó végső megjelenésében, a hámlasztás is fontos. Azok, akiknél felhalmozódnak az elhalt hámsejtek, és nem hámlasztanak rendszeresen, úgy találhatják, hogy az alapozójuk csomósodónak, vaskosnak tűnik.

Ha tehát hidratáltunk és primert is alkalmaztunk, de még mindig nem vagyunk elégedettek azzal, ahogyan az alapozónk terül, érdemes a sminkelés előtti előkészületek közé felvenni a hámlasztást is. Nincs egyetlen helyes módszer sem. Beilleszthetünk hámlasztó savakat a bőrápolási rutinunkba (amelyek az elhalt hámsejtek feloldásával segítenek gyengéden lehámlasztani azokat), vagy választhatunk fizikai hámlasztót.

5. Rossz árnyalatot viselünk

Néha nem is annyira a bőrünk előkészítésével van a baj, mint inkább az alapozóval. A csomósodás akkor fordulhat elő, ha nem a megfelelő árnyalatú alapozót használjuk, mivel az egyszerűen természetellenesnek tűnik, és így csomósodik.

Hogy elkerüljük ezt, fontos, hogy az alapozó kiválasztásakor gondoljunk annak tónusaira. Ha tudjuk, hogy hűvös, meleg vagy semleges árnyalatú a bőrünk, jobban tudjuk majd kiválasztani az arcszínünkhöz legjobban illő alapozót.

Szerencsére sok sminkmárka felismerte, hogy a bőrtónusok széles skálán mozognak, így rengeteg árnyalat közül választhatunk ma már.

6. Nem a bőrtípusunknak megfelelő formulát használunk

Amellett, hogy az alapozó kiválasztásakor gondoljunk a bőrtónusunkra, fontos figyelembe venni a bőrtípusunkat is. Az alapozó megjelenését befolyásolhatja az alatta lévő bőr, mivel a száraz vagy irritált bőrűeknél nehezen rétegződik az alapozó.

Persze, a minőségi bőrápolási rutin elengedhetetlen, ha alapozót szeretnénk viselni, ennek ellenére az is segíthet, ha az alapozó speciális összetevőit keressük. A száraz bőrűek számára előnyösek lehetnek az olyan hidratáló összetevőket tartalmazó alapozók, mint a hialuronsav, vagy a folyékony formulák. Hasonlóképpen, az erősen irritált bőrűek (pattanások, bőrpír stb.) profitálhatnak a színkorrigáló, valamint a mattabb végeredményt nyújtó alapozókból.

7. Túl sűrű a formula, amit használunk

Van ideje és helye a teljes fedésű alapozónak, de nem a mindennapokban. A mindennapi használatra a színezett hidratálók bőséges fedést biztosítanak.

8. Túl sok terméket használunk

Egy másik lehetőség, hogy egyszerűen túl sok alapozót használunk. Úgy tűnik, ez a leggyakoribb oka a csomósodó, vaskos alapozónak. A túl sok termék alkalmazása egyenetlen felvitelt eredményezhet, különösen, ha púderes állagú terméket használunk. A túl sok réteg púderes finish hajlamos a bőrt texturáltnak/száraznak mutatni. Emellett a rétegek hajlamosak taszítani egymást, ami foltos megjelenést eredményez.

9. Nem az életstílusunknak megfelelő formulát használunk

Ha szeretünk alapozót viselni, de emellett millió mérföld per perc sebességgel szaladgálunk, fontos, hogy olyan alapozót találjunk, ami bírja a strapát, hosszan tartó, építhető fedést biztosít és izzadásálló.

10. Nem fixáltuk az alapozót

Az, amit az alapozó felvitele után teszünk, ugyanolyan fontos, mint amit előtte. Ezért mindig érdemes egy fixáló terméket alkalmaznunk utána, hogy az alapozó a lehető legjobban nézzen ki. Ez lehet fixáló púder, aminél figyeljünk arra, hogy az ecsetről rázzuk le a felesleges mennyiséget, és először a textúrás vagy olajos területeken nyomkodjuk és görgessük azt. Ha nem vesződnénk púderrel, alkalmazzuk az egyszerűbb fixáló spray-t.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock