egy pohárból kifröccsen az alkohol

Ezt érdemes tenni az alkohol bőrroncsoló hatása ellen

A kevés folyadék, a rossz étkezés és a szélsőséges időjárás mellett leginkább az alkoholnak van a legnagyobb bőrkárosító hatása. Kiszárítja a bőrt és gyulladáshoz is vezet a szervezeten belül. Ennek megakadályozására érdemes korlátozni az italfogyasztást, vagy más típusokat kipróbálni a bárpultnál.


Szakértők állítása szerint az alkohol nemcsak a májat és a hasnyálmirigyet károsíthatja, hanem például időskorban jóval több ráncot és májfoltot eredményez azoknál, akik rendszeresen nyúlnak az italhoz. A kutatások már napi két pohár alkoholtartalmú ital elfogyasztása után is jelentős bőrelváltozásokat mutattak ki.

Bőrre gyakorolt hatását elsősorban a kiszáradás okozza, hiszen az alkohol elvonja a szervezetből a vizet. A Vogue cikke szerint mindemellett egyfajta láthatatlan gyulladás is bekövetkezhet, aminek következtében arcpirosodás is megjelenhet néhány pohár után.

A bőr — csakúgy, mint a legtöbb szervünk — képes regenerálódni, így amennyiben módosítunk alkoholfogyasztási szokásainkon, akkor helyreállíthatjuk az okozott kárt.

egy bar\u00e1ti t\u00e1rsas\u00e1g bort iszik

Fotó: Unsplash/Kelsey Chance

Szakértők szerint olyan típusú italt ajánlatos kikérni, ami a lehető legtisztább: a vodka, a gin és a tequila remek választás lehet, ugyanis ezek nem tartalmaznak semmilyen adalékot. Néhány húzósabb estétől nem lehet nagy probléma, mivel a hangsúly a mértéktartáson van, így érdemes csökkenteni a bulik, ezáltal pedig a szeszes italok fogyasztásának számát heti egy-két alkalomra. Emellett fontos a hidratálás, hogy más problémákat is elkerüljünk, mint például a csúnya másnaposságot.