Szőke hajú nő az állán nézi a pattanást tükör előtt

Hogyan kezeljük az állon megjelenő pattanásokat?

Az állon és az állkörnyékén jelentkező pattanások különösen makacs típusai az aknéknak, amik kezelésére sokszor nem elegendő egy drogériás, más tájékon jól bevált pattanástapasz. De mit tehetünk akkor ellenük?


Mi is az az áll pattanás?

Az egyik leggyakoribb terület, ahol az embereken pattanás jelentkezhet, az az áll. Ez annak köszönhető, hogy ezen a területen rengeteg faggyúmirigy található, ezért aknésodásra hajlamos rész.

„Míg a térdünkhöz körülbelül egy, az állunkhoz 20 faggyúmirigy kapcsolódik és ez az a sűrűség, ami gyakori pattanásokhoz vezet”

– mondja Dr. Zenovia okleveles bőrgyógyász.

Mi okozhatja az áll pattanásokat?

Míg egyeseknél a faggyúmirigyek magas koncentrációja a fő bűnös, a tinédzser és felnőtt nőknél az állon kialakuló pattanások általában hormonális ingadozásokkal járnak. Ha erős, gyulladt pattanásokat észlelünk az arc alsó harmadán a menstruációs ciklus előtti napokban, akkor valószínűleg hormonális pattanásokkal küzdünk.

Ez azonban nem minden esetben van így. Nem minden áll pattanás hormonális. Számtalan sportoló van, aki arcvédő miatt pattog ki. Az izzadság és az elzáródás irritációhoz és gyulladáshoz vezet, ami pattanásokat okoz. Ugyanez vonatkozik az orvosi vagy textil arcmaszk okozta pattanásokra is, amelyek a COVID-19 megjelenése óta egyre népszerűbbek.

Hogyan kezeljük az áll pattanásokat?

1. Ne fogdosd az álladat!

Elsőre ez mókásan hangozhat, hiszen azt gondolnánk, hogy mi ugyan biztosan nem fogdossuk az állunkat. Azonban ez az egyik leggyakoribb rossz szokása az embereknek, amit észrevétlenül végeznek. Észrevétlenül az állunkra támaszkodunk a nap folyamán akár többször is, koszos kézzel.

Próbálj meg tudatosan odafigyelni arra, hogy a kezed ne érjen az arcodhoz, vagy ha erre nehezen is tudsz ügyelni, akkor moss rendszeresen kezet, hogy tisztán tartsd őket.

2. Először fogmosás, utána arctisztítás!

Lehet, hogy másképp szoktad meg a sorrendet és az esti rutinodat fogmosással zárod, azonban ha az áll környéki pattanásokkal küzdesz, akkor ez az apró változtatás sokat segíthet. A fogkrémek bizonyos összetevői ugyanis hajlamossá teszik a bőrt az irritációra.

3. Használj benzoil-peroxidos lemosót!

Azt már megtanultuk, hogy az esti arcmosásnál fontosabb talán nincs is. De az sem mindegy, hogy milyen összetevőjű arctisztítókat használunk. Dr. Zenovia szerint a benzoil-peroxiddal dúsított lemosó a legjobb, mivel antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A 10 százalékos lenne a leghatékonyabb, de akinek érzékeny a bőre, annak a bőrgyógyászok inkább az öt százalékost ajánlják.

4. Retinol beépítése a rutinba!

Korábbi cikkeinkbe sem győztük hangsúlyozni, hogy a retinol mennyire remek összetevő, ami a bőr számos problémájával szemben remekül felveszi a harcot. Öregedésgátló és bőrfényesítő hatásaik mellett a retinoidok segíthetnek megelőzni a pattanások kialakulását is. Így ha állon jelentkező pattanásokkal küzdesz, akkor elkerülhetetlen, hogy használj retinolt is.

Mit tegyünk, ha így sem múlik el?

Először is a legfontosabb, hogy legyünk türelmesek. Ha csak pár hete kezdtünk el változást vinni a rutinunkba, akkor a bőrünknek még sok időre van szüksége, mire érzékeli ezeket és alkalmazkodni tud.

Azonban ha több hónap próbálkozás után még mindig nem javul a helyzet, érdemes felkeresni a háziorvosunkat, aki egy góckutatás során könnyen kiderítheti a probléma mélyebb okát.