anna wintour

​Ilyen volt Anna Wintour első, botrányos Vouge címlapja​

1988-ban jött ki a Vogue első olyan száma, ami Anna Wintour irányításával készült el. A dolgozók és a szakértők azt hitték, elrontotta a címlapot, az olvasóknak viszont nagyon is tetszett a végeredmény.


Az 1988 novemberi kiadás nyitóképén Michaela Bercu látható. Az addig megszokottól eltérően a modell kitekint a képből, szokatlan öltözéket visel, valamint annyira hunyorít, hogy szinte csukva van a szeme. A hagyományos címlapfotósok azonnal kidobták volna a negatívot, szóba sem jöhetett volna, hogy egyáltalán a főszerkesztő asztalára kerüljön.

A felsőn, amit visel, egy hatalmas kereszt van, hatalmas kövekkel és gyöngyökkel tarkítva – ez a Madonna-őrület csúcsán nagyon népszerű volt. A top eredetileg egy hozzá illő nadrággal lett volna egy szettben, de Bercu akkoriban tért vissza nyaralásából, ahol egy kicsit elengedte magát, így a kosztüm alsó része nem jött föl rá.

„Otthon nyaraltam Izraelben, és egy kicsit meghíztam."

— olvashatóak a modell szavai a Telegraph cikkében.

Ennek az orvoslására rukkolt elő Wintour azzal az ötlettel, hogy egy egyszerű farmerrel pótolják a kihagyott darabot. A fotó annyira ellentmondott az addigi hagyományoknak, hogy az olvasóknak egyből megtetszett. Innentől változott meg minden a divatlapok gyártásánál.

Az ikonikus fotót még Gigi Hadid is újraalkotta közösségi oldalán, amin egy hasonló szettet állított össze, kezében pedig az eredeti példányt tartja.


Nyitókép: GettyImages