guggenheim  museum new york

A világ legmenőbb dizájnmúzeumai – 1. rész

Nemcsak az általuk birtokolt kollekció lenyűgöző, de már az épületek is megdobogtatják a dizájnrajongók szívét. Megmutatjuk az első három legmenőbbet!


Ünnepi lakoma a szemnek: a világ leglátványosabb, formatervezéssel, képzőművészettel foglalkozó múzeumait kerestük, amelyek nemcsak a műkincseik miatt érdekesek, de már maguk az épületek is megérnek egy látogatást – micsoda vonalak! A nagy ívű, 20. századi mesterek által tervezett látványosságok mellett akad itt klasszikus skandináv palota és már-már túlzásnak tetsző közel-keleti luxus is.

Solomon R. Guggenheim Museum, New York

guggenheim museum new york

Fotó: Alex Eckermann/Unsplash


A 20. század egyik legikonikusabb épülete a New York-i Guggenheim Museumé, mely az Egyesült Államok legtöbbet emlegetett építésze, Frank Lloyd Wright tervei alapján épült meg. Wrightot 1943-ban bízta meg a Guggenheim Alapítvány, hogy álmodjon új otthont absztraktfestmény-gyűjteményének. A mezopotámiai zikkuratok inspirálta forma a múzeumok templomszerű funkcióját képezi le – hiszen ez az áhítat és az inspirálódás helye, s aki valaha állt már a világhírű körfolyosókon, kétségkívül érezte is a forma erejét és hatalmát. Jelentős csúszással, végül 1959-ben készült el az épület, és a forrást biztosító, időközben elhunyt Solomon R. Guggenheim műgyűjtő és filantrópus emlékének ajánlották. Ma New York egyik leglátogatottabb múzeuma, évente közel másfél millió kultúrakedvelő nézi meg a modern és kortárs festményekből, fotókból és installációkból álló gyűjteményt.

Hol? 1071 Fifth Avenue, 89th Street, Manhattan, New York City, Egyesült Államok
Jegyek:www.guggenheim.org

Vitra Design Museum, Weil am Rhein

vitra design museum

Fotó: Victor/Unsplash


A Vitra minden dizájnkedvelő számára ismerős lehet, hiszen számtalan ismert (többek között Charles és Ray Eames vagy Verner Panton) formatervező bútorait és kiegészítőit mutatja be. Németországi bázisa igazi szentély: a jellegzetes épület nemcsak egyszerű kiállítótérként, hanem tudományos kutatóközpontként is funkcionál, így workshopok, előadások és egy jól felszerelt könyvtár is várja az érdeklődőket. A múzeumot 1989-ben alapította a Vitra tulajdonosa, Rolf Fehlbaum, az épület pedig –a bilbaoi Guggenheim után talán könnyen kitalálható – Frank Gehry tervei alapján készült. Bár a kiállítótér nem olyan óriási, felbecsülhetetlen dokumentumokat, eredeti tárgyakat és első példányokat csodálhatunk meg a dizájn „hőskorából". 2018. február végéig a múzeum négy kiállítóhelyén is az Eames házaspárt ünneplik: az An Eames Celebration időszaki kiállítás a 20. század második világháború utáni korszaka legfontosabb tervezőpárosának időtlen terveire koncentrál.

Hol? Charles-Eames-Str. 2., D-79576 Weil am Rhein, Németország
Jegyek:www.design-museum.de

Design Museum, London

design museum london

Fotó: commons.wikimedia.org


A londoni dizájnmúzeum 2016-ban lenyűgöző új épületbe költözött, mely háromszor akkora kiállítóteret kínál, mint a korábbi helyszín. Az egykori gyárépület ma egy minden ízében 21. századi kortárs építészeti csoda, ahol egy helyen láthatunk minden olyan momentumot, amely a dizájnvilágot és a róla szóló gondolkodást formálta: bemutatják a 19. századi ipari találmányokat, melyek végül lehetővé tették a 20. századi tömeggyártást, de azt is láthatjuk, milyen hatással van az utóbbi évek digitális forradalma ma a divatra, a bútorokra, az építészetre vagy épp a csomagolástechnikára. A gyűjteményt a nyolcvanas években kezdték építeni, és nem csak a végeredményre koncentrál: a technológiák mögött rejlő tudásanyagot és még a szerszámokat is igyekeznek bemutatni. Saját díjat is alapítottak: a Beazley Designs of the Year immár 10. éve gyűjti egybe az adott év legfontosabb produktumait.

Hol? 224–238 Kensington High St, Kensington, London W8 6AG, Egyesült Királyság
Jegyek:
designmuseum.org

A cikk a Hamu és Gyémánt magazin Design különszámában jelent meg.