Fiatal nő napvédő krémmel a vállán a strandon

Ezek a legnagyobb tévhitek a fényvédőről

Csak nyáron kellene fényvédőt használnunk, a sötétebb bőrűeknek pedig egyáltalán nem fontos kenni magukat? A fényvédőt övező 5 mítoszról rántjuk le a leplet.

1. mítosz: Csak nyáron kell naptejet használni, vagy amikor süt a nap

Még ha nem is látjuk a kék eget, az UV-sugarak jelentős része akkor is átjuthat a felhőkön. A legjobb, ha mindig használunk fényvédőt, ha kint vagyunk a szabadban.

2. mítosz: A sötétebb bőrtónusúaknak nem kell fényvédőt használniuk

Az olívabarna vagy pigmentált bőrűek gyakran azt gondolják, hogy nincs szükségük fényvédőre, de a színes bőr is érzékeny az UV okozta károsodásokra, és védelemre szorul. A sötétebb bőr viszonylag jobban védett a napkárosodástól, a természetes SPF értéke 13,4 körüli, szemben a világosabb bőrűekkel, akiknek átlagosan 3,4-es.

Bár ez azt jelenti, hogy a nap okozta károsodások (ráncok, bőrlazulás és megereszkedés stb.) megjelenése a sötét bőrűeknél kevésbé gyakori, mint egy korban egyenértékű fehér bőrű egyénnél, a sötét bőrtípusok még mindig érzékenyek a nap okozta károsodásokra.

3. mítosz: Minden naptej véd a nap mindenféle károsodása ellen

Amikor fényvédő krémet választunk, keressük a magas (30-as vagy magasabb) SPF-et az UVB elleni védelemhez, és az UVA kör logót és/vagy 4 vagy 5 UVA csillagot az UVA elleni védelemhez.

Úgy tűnik, hogy az IR-A szabad gyökök képződését indukálja, és behatol a bőrbe, olyan károsodást okozva, amely potenciálisan a bőr öregedéséhez vezethet. A hagyományos napkrémek általában nem rendelkeznek IR-A védelemmel, olyan termékeket kell keresnünk, amelyek hármas védelmet nyújtanak, amelyek az IR-A sugarak ellen is védenek.

4. mítosz: Csak egyszer kell fényvédőt/naptejet felvinni ahhoz, hogy egész nap védve legyünk

Annak ellenére, amit a csomagolás ígér, az úszás, az izzadás, a dörzsölés vagy a törölközés azt jelenti, hogy a végén eltávolítjuk a naptejet a testünkről. Sportolás után, vagy legalább kétóránként mindig kenjük be magunkat újra.

5. mítosz: Az SPF 30 nem nyújt kétszer akkora védelmet, mint az SPF 15

Óriási különbség van a SPF nélküli és a mindössze 15-ös SPF által nyújtott védelem között. Az SPF 30 nem nyújt kétszer akkora védelmet, mint az SPF 15, annak ellenére, hogy magasabb szintű védelmet nyújt, ezért ne hagyjuk magunkat becsapni.

Hasonlóképpen, a 20-as faktor sem kétszer olyan jó, mint a 10-es faktor - a 15-ös SPF az UVB-sugarak 93 százalékát blokkolja, míg a 30-as SPF 97 százalékát, az 50-es pedig 98 százalékát. Egyetlen napvédő krém sem nyújt 100 százalékos védelmet.