Szőke, dús hajú nő zöld fűben fekszik

Ez a haj-és fejápolás egyik legújabb csodafegyvere

A fejbőrünk ugyanannyi figyelmet érdemel, mint a hajunk vagy a bőrünk. A nemrég köztudatba lépő hajgőzölés számos jótékony hatást okoz a fejbőrnek, ezeket mutatjuk be cikkünkben.

A haj vagy fejbőrgőzölést a göndör és afro hajúak már évek óta alkalmazzák. Koreában is elterjedt kezelés, amely az elhalt hámsejtek és a felhalmozódott termékek eltávolítását ígéri, valamint javítja a vérkeringést, arról nem is beszélve, hogy a fejbőröd hihetetlenül jól érzi magát utána.

A hajgőzölés olyan kezelés, amely nedves hőt alkalmaz a fejbőrre (és a hajra) általában körülbelül 20-30 percig. A gőzölőt a fejbőr felé irányítják, általában miközben a fejünk a mosdótálban pihen, és óvatosan megszabadít a felhalmozódott szennyeződésektől, valamint mélytisztítást végez a hajon. Gyakran fejbőrmasszázst is adnak a kezeléshez a maximális előnyök érdekében.

Milyen előnyei vannak a hajrgőzölésnek?

A hő és a víz kombinációja felpuhítja az elhalt hámsejteket, így könnyebben lemosható a fejbőr anélkül, hogy durvább módszereket kellene alkalmazni a hámlasztáshoz. Gondoljunk rá úgy, mint egy mélytisztításra a fejbőr számára anélkül, hogy durva súrolásra lenne szükség.

Elkerülhetetlenül a haj is ki lesz téve a gőznek, ami javítja annak hidratáltságát, valamint a fejbőrt. A nedves hő megduzzasztja és megnyitja a kutikularéteget, így a vízmolekulák bejutnak a hajszálakba.

A göndör hajtípusok, amelyek eleve szárazabbak, különösen előnyösek a gőzölés szempontjából, mely kíméletes, mégis hatékony kondicionáló, különösen, ha olyan hidratáló kezelésekkel kombinálják, amelyek megkötik a haj víztartalmát. Ez azt jelenti, hogy az utána használt termékek is hatékonyabban tudnak hatni. A felszíni elhalt hámréteg eltávolításával a fejbőrre utána alkalmazott kezelések is hatékonyabban tudnak hatni. Ez a fajta kezelés a megfelelő termékekkel kombinálva segíthet a fürtök mintázatának helyreállításában is.

Van otthon alkalmazható megfelelője a hajgőzölésnek, ami hasonló eredménnyel jár?

Nem valószínű, hogy otthon gőzölni tudjuk a fejbőrünket (hacsak nincs gőzölőnk, de az is a maga potenciális veszélyeivel jár), de azért vannak dolgok, amikkel segíthetünk eltolni a fejbőr felhalmozódását. Ha a hámlás viszonylag tejszerű vagy egyszerűen csak fenntartjuk az egészséges sejtforgalmat, akkor ezt fejbőr hámlasztókkal érhetjük el, amelyek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, mint a szalicilsav vagy a glikolsav.

Az elmúlt 18 hónapban a fejbőrápolás térhódításának köszönhetően rengeteg hámlasztó közül választhatunk, úgyhogy a azon nem kell aggódnunk, hogy nincs elég választék.

Hajg\u0151z\u00f6l\u00e9s

Fotó: Pinterest

Ezen kívül egy tisztító sampon heti alkalmazása is segíthet a termékfelhalmozódások eltávolításában. Azonban egyik kezelés sem hidratálja vagy kondicionálja kifejezetten a fejbőrt és a hajat. A hajgőzölés különösen akkor hasznos, ha a fejbőr súlyosabb hámlásával járó betegségek, például ekcéma, pikkelysömör vagy pityriasis amiantacea (a fejbőr túlzott hámlása) van jelen, hogy a gyógyszeres kezelések hatékonyabban tudjanak hatni a bőrproblémára. Ez azonban csak felügyelő orvos ellenőrzése alatt történhet, mert az utolsó dolog, amit tenni akarunk, hogy súlyosbítsuk a problémát.

Bárki számára ajánlott a hajgőzölés?

A legtöbb ember számára elvégezhető a kezelés, azonban kerüljük, ha nyílt sebek vagy vágások vannak a fejbőrünkön.

Van-e a hajgőzölésnek bármilyen veszélye vagy szövődménye?

Bár a fejbőr gőzölése meglehetősen megnyugtató élmény, nem szabad túl gyakran alkalmazni, hetente egyszer általában elég. A túlzásba vitt gőzölés túlságosan hidratálhatja a hajszálakat, amely valójában gyengíti a hajat. Emellett fontos, hogy a gőz kellemesen meleg (nem forró) hőmérsékletű legyen, ezzel elkerülhető, hogy a haj és a bőr hőhatása károsodjon.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock