Hosszú, barna hajú nő, szürke háttér előtt

Kombinált hajtípusod van? Így ápold!

Mesterien elsajátítottad a bőrtípusod azonosítását, az olajszint és a kiszáradás egyensúlyát, de tudtad, hogy a fejbőröd és a hajad is ugyanilyen összetett? Bőrünkhöz hasonlóan a hajunk is sorolható kombinált kategóriába, ahol a környezet, a vegyi kezelések és a mindennapi hajformázás okozta mindennapos igénybevétel miatt zsíros és száraz zónák fordulnak elő.


Mi okozza a kombinált hajtípust?

A kombinált hajnak zsíros a töve és száraz a hossza. Az ilyen típusú hajjal rendelkező emberek túltermelik az olajokat a fejbőrön, és az olajok nem oszlanak el a hajszálon keresztül a hajvégekig. Így zsíros fejbőrű és száraz, törékeny hajvégeket látunk.

A kombinált hajat több tényező okozza, a legkritikusabb szerepet a fejbőr típusa játssza. A fejbőr az egyik leginkább faggyús bőrfelület a testen, és mindenkié egyedi. Egyes fejbőrök természetüknél fogva érzékenyebbek és reaktívabbak, mint mások, és a fejbőr állapota az időjárás, az évszakok, az étrend, a menstruációs ciklus és a stressz szintje függvényében változhat. Végső soron bárkinek lehet kombinált haja a hajszerkezete ellenére.

Milyen hajtípusok számítanak a legnagyobb valószínűséggel kombináltnak?


A finom, vastag, göndör és egyenes haj egyaránt besorolható a kombinált hajba, de a legelterjedtebb a finom, hosszú hajúaknál, mivel nekik van a legnagyobb valószínűséggel zsíros fejbőrük. Utóbbiak fejbőrén több olajmirigy található, mint a durvább hajtípusoknál, így a hajtövek is valószínűleg zsírosodnak. Minél hosszabb a hajunk, annál valószínűbb, hogy a hajvégek is szárazak lesznek, mivel idősebbek és időjárásfüggőbbek.

A göndör hajszerkezetek is hajlamosak arra, hogy kombinált jellegűek legyenek. A zsíros fejbőrűek és a göndör, hosszú hajúak faggyút termelnek, ami nem tud lefelé haladni a göndör hajszálon. Ennek eredményeképpen ez a hajtípus általában zsíros fejbőrrel és kiszáradt hajvégekkel marad.

A továbbiakban néhány tippet mutatunk, hogyan érdemes ápolni a kombinált hajat.

1. Ne mossuk túl a hajat

A kombinált haj esetében a szakértők szerint jobb, ha elkerüljük a túlzásba vitt hajmosást, mivel az olajok túltermelésével a fejbőr több faggyút termelhet, mivel azok eltávolításra kerülnek. A túlzásba vitt mosás zsíros fejbőrt és száraz hajhosszúságot eredményezhet. Ne mossunk naponta egynél többször.

Kombinált haj esetén a legfőbb cél az egyensúly megtalálása. Anabel Kingsley trichológus szerint a vékony szálú, egyenes vagy hullámos, kombinált hajú embereknek naponta egyszer érdemes hajat mosniuk. Hozzáteszi, hogy használjunk a hajunk textúrájának megfelelő sampont, és kezeljük a száraz hajvégeket egy intenzív sampon előtti kondicionáló kezeléssel, amely hidratálja a szálakat és helyreállítja a rugalmasságot.

Göndör hajszerkezet esetén előfordulhat, hogy ritkábban mosunk hajat vagy jobban szeretjük, ahogy a hajunk két samponozás között kinéz. Ebben az esetben Kingsley azt javasolja, hogy a hajmosás napján a fejbőr egészségére összpontosítsunk, viszont ne hagyjunk három napnál többet a fejbőr tisztítása között.

2. Válasszuk ki a megfelelő sampont és kondicionálót

A kombinált hajra vonatkozó rutin kialakításának nem kell bonyolultnak lennie. A fő cél az legyen, hogy megtisztítsuk a zsíros területeket, miközben hidratáljuk a szárazabb részeket. Ezt a megfelelő sampont és kondicionálót választásával érhetjük el. Ha zsíros a fejbőrünk, tartózkodjunk a túlhidratáló hajápoló termékektől, mert ezek fokozhatják a termék felhalmozódását. A száraz fejbőrűeknek szintén kerülniük kell a nehéz formulákat, amelyek bevonják a hajvégeket, és zsírosítják azokat.

Ehelyett zsíros fejbőr és száraz hajvégek esetén könnyű sampont és hidratáló balzsamot válasszunk csak a hajhosszra és a hajvégekre. Száraz fejbőr és kiegyensúlyozott végek esetén megfordíthatjuk ezt a megközelítést, ha hidratáló samponnal kezeljük a fejbőrt, és egy könnyű kondicionálóval a hosszúságokat és a végeket. Egyes tisztító samponok csodákra képesek a zsíros fejbőr esetében, de túlságosan szárítóak lehetnek a kombinált fejbőr esetében.

3. Ne felejtsük el kifésülni a hajunkat

A kombinált hajnak jellemzően a középső hajszálaktól a hajvégekig szüksége van nedvességre, és a kondicionáló nedves hajon való átfésülése a legegyszerűbb módja a hidratálás elosztásának, amely nem nehezíti el a hajat. Az egyenes hajat reggel átfésülhetjük, hogy segítsük az olajok újraelosztását, de a göndör hajat soha ne fésüljük át szárazon, mivel ez további törést és károsodást okoz.

4. Használjunk fejbőrradírt 

A fejbőrradírok talán egy új divathóbortnak tűnhetnek, de nagymértékben előnyös lehet bármelyik hajrutinban. Használjunk hámlasztót a fejbőr megnyugtatására, az elhalt hámsejtek lecsiszolására és az esetleges egyensúlyhiányok megszüntetésére. A fejbőrradírok különösen akkor előnyösek, ha kevesebbet samponozunk, mint minden második nap.

5. Csak módjával a forró hajformázó eszközökkel

Kombinált haj esetén a forró eszközöket takarékosan használjuk, hogy elkerüljük a fejbőr és a hajvégek lecsupaszítását. Soha ne használjunk forró eszközöket hővédő spray nélkül, valamint ne alkalmazzuk őket minden hajmosáskor, mert a napi hajmosás, majd a hőkezelés tovább súlyosbítja a kombinált hajat, mivel szárítja és gyengíti a haj középső és végén lévő részeket.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock