Kagylóból készült fülbevaló

Megmaradt kagylókból készít fenntartható ékszereket egy tervező

Mia Larsson, stockholmi ékszertervező éttermekben kezdte el gyűjteni a kagylómaradékokat, hogy bájos ékszereket készítsen belőle.

Nem új keletű dolog a kagylók felhasználása a divatiparban, gondoljunk csak a nemrég elhunytThierry Mugler híres, 1995-ös, BotticelliVénusz születése festményét megidéző ruhájára vagy a Versace 2021 tavaszi-nyári kollekciójának kagylóhéjas karkötőire.

A közelmúltban újra nagy szeretettel alkalmazzák a kagylót, környezetbarát tulajdonságai miatt, például Mia Larsson stockholmi ékszertervező is, akit természetes anyaga miatt mindig is inspirálták a kagylók.

„Mindenféle tengeri kagylóval dolgozom; ez egy fantasztikus kerámiaanyag. Fenntartható anyagokkal akartam dolgozni, amelyek szervesek és komposztálhatók”

– mondta el a Vogue-nak.

Larsson a Konstfack University of Arts, Crafts and Design in Stockholm tanult, ebben az időben kezdte gyűjteni az éttermekben megmaradt kagylókat, hogy ékszereket készítsen belőle.

„Több táskányit kaptam belőlük és hazavittem őket, hogy a fürdőkádamban megpucoljam azokat. Nem nevezném romantikusna, de érdekes anyagok voltak.”

Larsson fülbevalói, nyakláncai és gyűrűi, melyek az osztriga, a kagyló-és a szarvhéjat újrahasznosított fémekkel kombinálják – gyorsan felkeltették a Scandi divatvállalat figyelmét. A tervező jelenleg webshopján és Instagram fiókján keresztül értékesíti a darabokat, melyekről azt mondja, vásárlói különösen szeretik, hogy kézzel készülnek és egyedi termékek.

Nemcsak a megmaradt kagylók használata (amelyeket Larsson még mindig éttermekből, valamint barátoktól és egy helyi osztrigaszállítótól szerez be) eredendően fenntartható folyamat, a gyűjtemény nagy részét képező osztrigát az egyik legfenntarthatóbb tengeri ételnek tartják, mivel képes eltávolítani a szenet és a nitrogént a vízből.

„Jó, tápláló étel, és valóban megtisztítja és megvédi az ökoszisztémát”

– fogalmazott Larsson.

A tervező azt reméli, hogy munkáival reflektorfénybe kerülnek a már létező, természetes anyagok, amelyek körkörös rendszerben használhatók.

„A természet intelligens, csúcstechnológiás anyagokat készít fenntartható módon. Annyi érdekes anyag van, amelyekből inspirálódhatunk."

Nyitókép: Instagram / voguescandinavia