Nő törölközővel a fején, maszkot visel az arcán

Hogyan szabaduljunk meg a mitesszerektől szakszerűen?

Az élet egyik nagy rejtélye, hogy hogyan tudunk megszabadulni a makacs mitesszerektől. Na jó, talán nem is rejtély, sokkal inkább kihívás. Mielőtt megpróbálnád szétnyomkodni az arcodat, ezzel hegeket és hiperpigmentációt okozva a bőrödnek, olvasd el cikkünket, melyből megtudod, hogyan lehet a fekete kis pöttyöket szakszerűen eltüntetni.


„A fekete pontok akkor keletkeznek, amikor a bőr pórusát eltömíti a faggyú”

mondja Deanne Mraz Robinson, a Westportban dolgozó bőrgyógyász.

„Az elhalt bőrsejtek és olajok összegyűlnek a pórusokban. És ha a pórusokat nem takarja el a bőr, a levegő hatására az oxidáció során elfeketedik.”

Innen ered a mitesszer kifejezés és ezek a bőrápolási rutin változtatások segíthetnek rajta.

Gyengéd lemosó

Állj ellen a kísértésnek, hogy nyomkodással, vagy valami arcmosó kefe segítségével tisztítod meg az arcodat. Valójában a legjobb megoldás egy enyhe tisztítószer használata.

„Nem távolítja el túlzottan a bőr nedvességtartalmát, ami valójában a faggyú túltermelését idézheti elő, és tovább súlyosbíthatja a problémát”

– mondja Robinson.

A pórusokat kitisztító glikolsavat tartalmazó lemosószereket imádni fogja a bőröd. Próbálj ki egy olyan tisztítót, mint a SkinCeuticals LHA Cleanser Gel, amely a glikolsavat és a szalicilsavat glicerinnel és szorbittal párosítja, amelyek segítik a bőr nedvességtartalmát. Kerüld a parfümös és alkoholos termékeket.

Gőzölés

Mielőtt megkísérelnéd az otthoni erős nyomkodást, fontos, hogy a pórusaidban rekedt törmeléket némi hővel fellazítsd és lágyítsd. Erre vannak remek gőzölő gépek, azonban akkor sem kell kétségbe esni, ha nem rendelkezel otthon ilyen eszközzel.

Egy egyszerű praktikával könnyen elérheted, hogy a pórusaid megfelelően kitáguljanak. Kezd a rutint arcmosással, majd vékony rétegben kend fel a legerősebb hidratálókrémedet a nyomkodni kívánt területre. A hidratáló egy ideiglenes tömítést hoz létre, hogy megtartsa a hőt a bőrben, ami zökkenőmentesebbé teszi a pórusok tisztítását.

Ezután fedd le a területet műanyag fóliával és rétegezz rá forró, nedves törlőkendőket. Ez biztosítja a hőt a bőrben. Néhány perc múlva, a törlőkendők és a fólia eltávolítása után, kenj még egy réteg hidratálót a nyomkodni kívánt területre, hogy ez nedvesen tartsa bőrödet a folyamat közben is.

Hámlasztás

A tudatos bőrápolók világát élve azt már megtanultuk, hogy a fizikai hámlasztás nem ajánlott, ugyanis az apró szemcsék könnyen kárt okoznak a bőr felső hámrétegeibe. A célunk pedig az, hogy a bőr mélyebb rétegeiben hámlasszunk és erre csak a kémiai, azaz a savas hámlasztók képesek.

Válasszunk olyan termékeket, amelyekben glikolsav, tejsav és szalicilsav található. A szalicilsav mélyen behatol a pórusokba és feloldja az eltömődést okozó faggyút, így tisztán tartja a pórusokat.

Hidratálás

Az egyik legnagyobb tévhit a bőrápolás témájában az az, hogy ha pattanásokkal, vagy mitesszerekkel küzdünk, akkor nem kell hidratálót használnunk, hiszen zsíros, olajos a bőrünk.

Valójában a bőr olajszintjének egyensúlyban tartása kulcsfontosságú a mitesszerek minimalizálásához. Ha a bőrünk dehidratált, az még több faggyútermeléshez, ami még több mitesszerhez és pattanáshoz vezet. Így belekerülünk egy ördögi körbe.

„A túlságosan száraz bőr elkezdhet felesleges mitesszert okozó olajat termelni”

– mondja Christine Chin, aki az amerikai sztárok bőrét ápolja.

Nyitókép: Shutterstock