marilyn monroe zold ruhaban

Marilyn Monroe napi bőrápolási rutinja: ezeket a termékeket használta az ikon

Nyilvánosságra került az 1962-ben elhunyt szexikon, Marilyn Monroe 1958-as napi bőrápolási rutinja, melyet Dr. László Ernő világhírű magyar bőrgyógyász és kozmetológus állított számára össze.


Olyan régóta bálványozzuk már a szépségikont, hogy úgy tűnhet, mindent tudunk az életéről. De karrierjén és szerelmi életén kívül talán még mindig tudunk újat mutatni a szőke szépségről. Napvilágot látott ugyanis az 1958-ban Monroe számára személyre szabott szépségápolási rutin.

Az eredeti levél, melyet Dr. László Ernő bőrgyógyász Marilyn Monroe számára írt

1958. június 11-én Dr. László Ernő a következő utasításokat adta Monroe-nak:

Reggeli rutin:

Monroe-nak alaposan meg kellett mosnia az arcát és a nyakát meleg vízzel, aktív Phelityl szappannal (ma már Phelityl Cleansing Bar néven ismert), majd az egész arcán az Erno Laszlo Shake-It Tinted Skin Treatment semleges színű bőrápolóját kellett használnia. Ezután pHelitone a szem alá, és Duo-Phase Face Powder az egész arcra és nyakra.

Alkalmi rutin:

Hivatalos alkalmakkor, ami feltételezzük, hogy filmbemutatókat és más vörös szőnyeges eseményeket jelent, Monroe-t arra utasították, hogy a pHelitone-t vigye fel az egész arcára, a szeme alá, a nyakára és a dekoltázsára, majd a Duo-Phase Face Powderrel zárja rutint.

Alvás előtti rutin:

Ami a lefekvés előtti rutint illeti, (vagy ahogy a levélben szó szerint elhangzik: „este, mielőtt nyugovóra tér”) Monroe-nak azt tanácsolták, hogy az Active Phelityl olajat vigye fel az egész arcára, majd miután beszívta a bőre vigye fel az Active Phelityl krémet és a Controlling Lotiont.

Ezen kívül a doktor még egy érdekes tanácsot adott a sztárnak a rutin végére. Azt javasolta, hogy semmilyen diófélét, csokoládét, olajbogyót, osztrigát és kagylót ne fogyasszon. Lehetséges, hogy Monroe-nak valamilyen ételallergiája vagy -érzékenysége volt, bár a korabeli bőrgyógyászok is bizonyos ételeket, például a fűszereseket, a bőrbetegségek, például a rosacea kiváltójaként említették.

Monroe évekig szorosan együtt dolgozott Dr. Lászlóval, olyannyira, hogy a magyar orvos kifejezetten a színész számára alkotta meg egyik termékét, a Phormula 3-8-at. Monroe egyszer így nyilatkozott kapcsolatukról:

„Erno Laszlo nemcsak a bőrömet gyógyítja, hanem a lelkemet is megnyugtatja”

– mondta a sztár.

Dr. László valóban népszerű volt arról, hogy figyelmesen meghallgatta híres ügyfeleit, miközben olyan készítményeket és kezeléseket alkotott, amelyek hatásosak voltak számukra.

Nyitókép: Getty

(Glamour)