Egy őszülő hajú nő fogja a fejét

5 praktikus módszer a korai őszülés ellen

A haj őszülése sajnos nem személyes döntés kérdése, hanem genetikai tulajdonság, ami ellen az idő előrehaladtával nem lehet küzdeni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem késleltethető. Alábbi cikkünkben öt módszert gyűjtöttünk össze, melyekkel lassíthatók az öregedés hajkoronán látható jelei.


1. Stressz csökkentése

Egy 2020-ban megjelent tanulmány szerint a stressz összefüggésbe hozható a haj őszülésével. Ezzel együtt a dohányzás is kulcsfontosságú tényező az oxidatív stressz egyenletében, tehát közvetetten hozzájárul a gyorsabb öregedési folyamathoz.

A túlaggódás egy bizonyos gyulladást hoz létre a szervezetben, ami kikapcsolhatja a melanintermelő sejteket, miközben lerövidíti a haj növekedési ciklusát. Mindezek értelmében érdemes nyugtató praktikákat és gyakorlatokat alkalmazni nagyobb rendszerességgel.

2. Optimális étrend felállítása

„Ha olyan étrendet fogyasztasz, amely segíthet a gyulladások csillapításában, az segíthet megvédeni a hajad pigmentjéért felelős sejteket. A hozzáadott cukrokban, feldolgozott élelmiszerekben és telített zsírokban gazdag étrendről köztudott, hogy gyulladáskeltő. A növényi alapú étkezési terv, amely alacsony hozzáadott cukortartalmú és kevés magas zsírtartalmú állati fehérjét tartalmaz, gyulladáscsökkentőnek számít”

— olvashatjuk egy szakértő gondolatait az EatingWell cikkében.

3. Vitaminok és ásványi anyagok beiktatása

Egy \u0151sz haj\u00fa n\u0151

Fotó: Shutterstock

Bizonyos anyagok hiánya a helyes étrend mellett is hozzájárulhat a haj gyorsabb őszüléséhez, éppen ezért meg kell győződni róla, hogy elegendő a napi D3- és B12-vitaminok bevitele. Ezek mellett olyan mikrotápanyagokra is érdemes nagyobb figyelmet szentelni, mint az E- és az A-vitamin, a cink, a vas, a réz, a szelén, valamint a magnézium.

4. Viszontagságok elleni védelem

A különböző technikai vagy időjárási viszontagságok károsíthatják a haj szerkezetét, ezért védekezni kell ellenük. A hőkezelések és a kémiai szerek ismétlődő használata nagyon rosszat tesz a szálaknak, valamint az erős napsütés, a meleg és az eső is ronthatja a helyzetet ebből a szempontból. Szakértők gondolatai alapján a szőkítőszerek és bizonyos fésűk is csökkentik a hajhagymák erősségét.

5. Szűrővizsgálatokon való részvétel

Egyes autoimmun és pajzsmirigy-rendellenességek összefüggésbe hozhatók a korai őszüléssel, tehát célravezető mihamarabb kivizsgáltatni őket, és gyorsan megkezdeni a kezelésüket. Szűrővizsgálatokra évente legalább egyszer ajánlatos elmenni, emellett egy bőrgyógyász felkeresése is hasznos lehet.

Nyitókép: Shutterstock