Egy nő eltakarja az arcát

Minden eddiginél hatékonyabb módszert találtak a pattanások kezelésére

Az akné a leggyakoribb bőrprobléma szerte a világon. Hosszú évek óta keresik a legjobb ellenszert, de eddig nem jártak sikerrel. A mögöttes mechanizmusának már rengeteg részét feltárták, és bár még vannak hézagok, ezúttal egy olyan felfedezést tettek a kutatók, mely végre hatékony gyógymóddal szolgálhat.


A korábbi vizsgálatoknál a szőrtüszőre és az azt támogató olajmirigyekre összpontosítottak a tudósok mint a probléma fő okozójára. Bőrünk alapesetben maga végzi a pórusok tisztítását és az elhalt hámsejtek eltávolítását, ám aknés bőr esetében ezek a folyamatok korlátozódnak, és bizonyos típusú baktériumok elszaporodnak.

Egy új tanulmány a zsírsavakat előállító sejteket kezdte vizsgálni. Elméletük szerint a pattanások kialakulása szorosan összefügg a zsírtermelő fibroblasztokkal. Ezek a testünkben található kötőszöveti sejtek leggyakoribb típusai. Ők állítják elő a bőr megfelelő szerkezetét, fenntartják azt, valamint a sebgyógyításban is nélkülözhetetlen szerepük van.

Ennek a sejtnek egy alcsoportja felelős a pattanásokat előidéző baktériumok beindításáért. Amikor a fibroblasztok fertőzéssel találkoznak, akkor zsírsejtekké alakulnak, így pedig kialakulhat a jól ismert probléma. Ennek az ismeretnek a birtokában egy teljesen új kezelési módot lehet kifejleszteni a pattanások ellen.

Egy l\u00e1ny a t\u00fck\u00f6r el\u0151tt kezeli az arcb\u0151r\u00e9t

Fotó: Unsplash/kevin laminto

„Korábban úgy gondolták, hogy a szőrtüszők a legfontosabbak az akné kialakulásában. Ebben a tanulmányban a szőrtüszőkön kívüli sejteket vizsgáltuk, és azt találtuk, hogy ezek jelentős hatással vannak a baktériumok és az akné kialakulásának szabályozására"

mondtaRichard Gallo, bőrgyógyász.

Az erre a kísérletre épülő gyógymódok jelenleg kétélű kardként funkcionálnak, mivel magzati rendellenességeket okozhatnak, ha a beteg teherbe esik – bár ez igaz a jelenleg leghatékonyabb aknéellenes tablettára is, melyet gyakran írnak fel receptre a bőrgyógyászok. A további kutatások kiszűrhetik a mellékhatásokat, így a későbbiekben tökéletes módszer lehet a bőrhibák ellen.


Nyitókép: Unsplash/Ivan Aleksic