Lófarkát és arcát megérintő nő

Egy egyszerű hajtrükkel kisimíthatjuk arcunk ráncait

A hagyományos arcfelvarrással ellentétben, amely árulkodó hegeket hagyhat maga után és komoly gyógyulási időt igényel, ez az eljárás kevesebb mint egy hónap alatt partiképes arcot ígér, és már 17 éves páciensek számára is alkalmas. Sok plasztikai sebész azonban arra figyelmeztet, hogy ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

A Dr. Chia Chi Kao esztétikai plasztikai és rekonstrukciós sebész által feltalált lófarok-felvarrás endoszkópos plasztikai sebészeti eljárás, amelyet úgy terveztek, hogy minden korosztály arcát megszépítse, minimális gyógyulási idővel és látható hegek nélkül. A hagyományos arcfelvarrással ellentétben, amely árulkodó plasztikai sebészeti hegeket hagyhat maga után a füleknél, ráadásul komoly felépülési időt igényel, a lófarok-felvarrás egy maroknyi apró bemetszést rejt a fülek és a hajvonal mögött. Miután begyógyultak, többé-kevésbé eltűnnek, így az páciensek többsége kevesebb mint egy hónap alatt partiképes megjelenést nyújt.

Az eljárás során egy hosszú, vékony cső végére erősített miniatűr kamera, az úgynevezett száloptikás endoszkóp segítségével függőlegesen felülről lefelé helyezze át az arcot. Ezt a csövet egy kis bőrnyíláson keresztül bevezetve a sebész távcsőhöz hasonlóan tudja használni, hogy belenézzen a test belsejébe anélkül, hogy hosszabb bemetszésekkel fel kellene nyitnia azt.

A hajvonal mögötti két fél centiméteres vágáson keresztül a szemet, a szemöldököt és az arcot Bella Hadid-szerű szögekbe tudja söpörni. Egy-egy fél bemetszés a fülcimpa mögötti ráncban, és máris megformálhatja az állkapocsvonalat és a nyakat is. Még egy bemetszéssel az áll alatt elhelyezve egészen a dekoltázsig feszesíthető a nyak. Mindezt Kao egy kör zsírátültetéssel egészíti ki a középső síkban és a felszíni bőrfelületen, és meg is van a lófarok-felvarrás.

Az arcfelvarrás évtizedekig kizárólag bőrre vonatkozó műtétnek számított, mígnem világossá vált, hogy az öregedés a mögöttes izomzatra is hatással van. Ma már az arcfelvarrás technikái nagyjából két táborra oszthatók: az SMAS (felületes izom-aponeurotikus rendszer) és a mélysík-emelés.

Az SMAS-lift egy kétlépéses eljárás, amely a bőrt és a zsírt különálló rétegként mozgatja meg az SMAS felülről történő kiemelésével. A bőrnek a zsírtól való elvágása azonban megzavarhatja a vérerek hálózatát, amelyek egészségesen tartják ezeket a rétegeket, és idővel elvékonyodhatnak, megereszkedhetnek és lesöpörhetnek. A SMAS-felvarráson átesett páciensek azonnal jól fognak kinézni a beavatkozás után, de a műtét utáni duzzanat lecsengésével már kevésbé, mutat Dr. Kao.

„Nyolc hónap, egy év, legfeljebb két év múlva kezdenek majd látszani a bőr és a zsír változásai. A hagyományos arcfelvarrás egyszerűen nem öregszik jól, mert a zsír és a bőr devaszkularizálódik”

– figyelmeztet Dr. Kao.

A mélysík-emelés ezzel szemben a SMAS alatt dolgozik – vagyis a bőr és a zsír továbbra is kapcsolatban maradhat és vaszkularizált lesz. A SMAS-felvarrást általában kevésbé invazívnak és a páciens arc anatómiájához jobban igazíthatónak tartják, mint a mélysík-emelést, de nem olyan átalakító hatású vagy hatékony az előrehaladott öregedés jeleivel rendelkező páciensek esetében. Ez az apró, de jelentős különbség az, ami a lófarok-felvarrást olyan csábítóvá teszi: ez egy mélysík-emelés a kiterjedt arcfelvarrással hagyományosan együtt járó kellemetlenségek nélkül.

Kao szerint ez teszi alkalmassá már 17 éves páciensek arcának szépítésére is. Azokban az esetekben viszont, amikor egy idősebb páciens bőrének lazasága már odáig fajult, hogy „nagyon megnyúlt, mint a rágógumi”, Kao néha kénytelen egy bemetszést ejteni a fül előtt, hogy a felgyülemlett bőrt ellapítsa.

Kao 2000 óta tökéletesíti technikáját. A szépség instagramosítása azonban új piacot teremtett a lófarok-felvarrás számára: a túlságosan esztétikus fiatalok, akik megrekedtek a túlzott injekciózási szokásokban. Jellemzően a 20-as éveikben ajakfeltöltéssel kezdik, mielőtt talán az arcokra, az orr- és szemhéjráncokra, a szem alatti részekre és az állkapocsvonalra is kiterjesztenék az eljárást.

Kao azt a folyamatot, amikor az injekciós készítmények elkezdik elfedni és torzítani, ahelyett, hogy javítanák az ember megjelenését, „töltőanyag kiégésnek” nevezi. A következő öt évben pedig arra számít, hogy ez komoly problémává válik. A közhiedelemmel ellentétben a töltőanyag nem oldódik fel túl jól, még a hialuronidáz, a befecskendezhető enzim segítségével sem, amely a hialuronsavas töltőanyag szinte azonnali visszafordítására szolgál. Ehelyett akár 15-20 évig is megmarad, fokozatosan megváltoztatva az arcot azáltal, hogy megnyújtja a bőrt, összenyomja a zsírt, és mélyebb ráncokat hoz létre azáltal, hogy a lágyszöveteket pangó nyirokfolyadékkal zsúfolja össze. Így az évente egyszer-kétszer beadott egy-két fecskendőnyi töltőanyagból egy évtized alatt 20 vagy 30 életre szóló fecskendőnyi és súlyos, egymásba mosódó férfias vonásokat eredményezhet.

Kao a küszöbén áll egy „mérföldkőnek számító tanulmány” publikálásának, amely dokumentálja 21 éves tapasztalatát a lófarok-felvarrás technikájának több mint 600 páciensnél történő alkalmazásáról. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a hagyományos arcfelvarrást is el lehet végezni endoszkóposan.

A New York-i plasztikai sebész, Dr. Konstantin Vasyukevich által végzett arcfelvarrások többsége endoszkópos asszisztálású, legyen szó SMAS vagy mély síkú felvarrásról. Bizonyos eljárásoknál az endoszkóppal végzett műtét minimalizálhatja a hegesedést, a véraláfutást és a duzzanatot, ami gyorsabb felépülési időt eredményez. Ez azonban nem mindig szükséges.

„Hogy pontosan mit ért [Dr. Kao] a lófarok-emelés alatt, az egy kicsit rejtély számomra, és nem ismerem őt személyesen. De amikor megnézem az előtte-utána képeit, amelyeket a weboldalán mutat, és mindet lófarok-felvarrásnak nevezi, csak úgy néz ki, mint egy nem túl jó arcfelvarrás. Senki sem akar heget hagyni a páciensnek, hacsak nem feltétlenül szükséges, de a legmegfelelőbb hosszú távú eredmények elérése gyakran azt jelenti, hogy bele kell egyeznünk a fülek körüli félig észrevehető hegek bizonyos fokába. E metszés nélkül a sebész nem tudja eltávolítani az állkapocsról és az arcról felhúzott bőrfelesleget”

– mondja.

Hozzáteszi, hogy mindenki igyekszik rövidebbre szabni a bemetszéseket, de egy bizonyos ponton, amikor túl rövidre, majd az adott páciens számára szükségesnél rövidebbre kezdik őket szabni, elkezdik kompromittálni az eredményeket.

„És ezzel egyáltalán nincs semmi baj, amíg a páciens megérti, hogy ez történik. Rengeteg sebész van, aki tudja, hogyan kell olyan dolgokat csinálni, amit én nem tudok. De még nem nyűgöztek le azok az eredmények, amelyeket az endoszkópos emelésekkel láttam”

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock