A szél egy lány arcába fújja a haját

A rozmaringolaj lehet a hajunk megmentője?​

A rozmaringot nem csak fűszernövényként hasznosíthatjuk, hanem feldolgozva több pozitív hatását is élvezhetjük. Többek között aromaterápiás kezeléseken alkalmazzák, valamint fájdalomcsillapítóként is. Olaj formájában táplálja a fejbőrt és a hajat.


Elsődlegesen a rozmaring az olasz gasztronómia kedvelt fűszereként ismert, mellette viszont erős és jellegzetes illata miatt különböző kezeléseknek is része, valamint gyógyszerkészítésben is egy gyakori alapanyag. Az egészség megőrzésén és a betegségek kezelésén túl a szépségápolásban is megtalálták a szerepét: megakadályozza a haj töredezését, valamint a hajhullást is csökkenti.

Erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik a fejbőr és a hajszálak mihamarabbi gyógyulását. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően dúsabb és erősebb hajkoronát kaphatunk.

Milyen pozitív hatásaira számíthatunk?

Elősegíti a haj növekedését

Egyes tanulmányok szerint a rozmaringolaj javíthatja a vérkeringést, és értágítóként hathat, ennek eredményeként pedig több hasznos anyagot juttathat a hajszálakhoz. Bár sokan számolnak be erről a tulajdonságáról, mégis több kutatásra van szükség a témában.

Erősíti a hajat

Egy hossz\u00fa, sz\u0151ke haj\u00fa l\u00e1ny

Fotó: Unsplash/averie woodard

„A használat során idővel a haj erősebbnek, vastagabbnak, sűrűbbnek, fényesebbnek tűnhet, és így kevesebb a töredezés"

— olvashatjuk a Byrdie cikkében.

Megakadályozza a hajhullást

Ez a tulajdonság a töredezés csökkenéséből és a fejbőr minőségének javulásából ered.

Megelőzheti a korpásodást

Egy hossz\u00fa haj\u00fa l\u00e1ny s\u00e9t\u00e1l a n\u00f6v\u00e9nyek k\u00f6z\u00f6tt

Fotó: Unsplash/Tim Mossholder

Szakértők elmondása szerint ez az anyag segít a korpásodás elleni küzdelemben, valamint kiváló antibakteriális és gombaölő szerként is lehet hasznosítani.

Kinek érdemes gyakran használni ilyen olajat?

A kutatók egyetértenek abban, hogy az olaj egészséges miden hajtípus számára, beleértve a festett hajú embereket is. Olyanoknak számára lehet leginkább hasznos, akiknek könnyen zsírosodik, vagy roncsolódik, töredezik, elvékonyodik a hajuk, vagy pedig hajlamosabbak a hajhullásra.


Nyitókép: Unsplash/ Tim Mossholder