Síró női szem

A sírás jót tesz a bőrnek?

A sírás elengedhetetlen a szem egészségéhez. De hogy a bőrnek is jót tesz-e, az már más kérdés. Ennek járunk utána.


A legtöbb ember számára ekerülhetetlen a sírás, és bár egy doboz papírzsebkendő segíthet felszárítani a könnyek egy részét, nem ritka az enyhe arcirritáció érzése egy kiadós sírás után. Melanie Palm bőrgyógyász szerint ennek az enyhe irritációnak az egyik oka az, hogy a könnyek izotóniás hatásúak, de könnyeink pH-értéke magasabb, mint a bőrünké.

A könnyeknek általában közel 7 a pH-értéke, a bőr pedig közelebb van az 5,5-höz vagy a 6-hoz. Tehát, bár a könnyeknek való rövid távú kitettség nem káros, de a hosszabb idejű sírás megváltoztathatja a bőr hidratáltságát vagy enyhe irritációt okozhat a pH-különbség miatt.

Nemcsak a pH számít azonban, hanem az, hogy mit teszünk sírás közben és után. A szem dörzsölése vagy bizonyos anyagok használata az arc törlésére, hatással lehet a bőrre, és gyulladást okozhat, elsötétítheti a bőrt, sőt bizonyos esetekben irritálhatja a pattanásokat.

Ráadásul a könnyek az egész arcra hatással vannak. Síráskor a szem, az arc és az orr körüli erek kitágulnak, és megnövekszik a véráramlás, ami duzzanatot, puffadást és kipirosodást okoz. Az erek összehúzódása és a sírás utáni tünetek csökkentése érdekében érdemes hideg vízzel megmosni az arcunkat vagy hideg borogatást tenni a szemhéjainkra.

Emelett pedig – mivel a sírás dehidratál az elveszett elektrolitok miatt, ajánlatos vizet inni, valamint hidratáló krémet használni, utóbbinál a legjobb, ha szkvalént, ceramidokat vagy hialuronsavat tartalmazó hidratáló krémet választunk a bőr hidratálására és az irritáció csökkentésére

A szem körüli bőr kezelésére néhány nagyon egyszerű és olcsó módszer is alkalmazható, ráadásul nem kell messzire mennünk, elég a hűtőnkbe belenézni. Egy szelet burgonya és egy uborka például segíthet a duzzanat enyhítésében és a szem alatti sötét karikák csökkentésében. Az uborka erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik az irritációt, a burgonya pedig egy katekoláz nevű enzimet tartalmaz, amely segít a bőr halványításában.

Miből vannak a könnyek?

A National Eye Institute megbízható forrása szerint a könnyek többnyire vízből állnak, de valójában három rétegük van:

  • nyálkás
  • vizes
  • olajos
A külső, olajos réteg megakadályozza, hogy a könnyek túl gyorsan kiszáradjanak, a belső nyálkahártya pedig lehetővé teszi, hogy a könnyfilm rátapadjon a szemünkre. A könnyfilm vékony könnyréteg, amely mindig bevonja szemünket a szaruhártya körül (a szemgolyó átlátszó külső rétege). A középső vizes réteg a legvastagabb, amely nedvesen tartja a szemet és táplálja a szöveteket.

A könnyeknek három fő kategóriája van, melyeket különböző kiváltó okok és összetételek határoznak meg. Az alap- és reflexkönnyek azért léteznek, hogy megvédjék a szemet a törmelékektől és az irritáló anyagoktól, míg az érzelmi könnyek az érzésekre reagálnak. Valójában az ember az egyetlen olyan faj, amelyről ismert, hogy érzelmi könnyeket termel.

A könnyek is tele vannak elektrolitokkal, ami megmagyarázza sós ízüket. Az elektrolitok esszenciális ásványi anyagok, amelyek elektromos töltéssel rendelkeznek, és számos testi funkcióhoz szükségesek; a vérben, verejtékben és vizeletben is megtalálhatóak.

Ha sok elektrolitot veszítünk verejtékezés, sírás vagy mosdóhasználat következtében, vízivással és elektrolitban gazdag ételek fogyasztásával kell azt pótolnunk.

A sírás egészségügyi előnyei

Nem titok, hogy egy jó sírás nagyon jó hatással lehet ránk. A sírásról régóta úgy tartják, hogy számos fizikai és mentális egészségügyi előnye van:

  • stresszoldó
  • feldobja a hangulatunkat
  • a szervezet méregtelenítése
  • endorfinok felszabadítása

A sírás a test természetes módja a fájdalom és az érzelmek kezelésére, azonban mindenkinek más a sírási gyakorlata, és a kutatás még mindig folyamatban van.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock / Chris Harwood