Sminkecsetek

5+1 tipp, hogyan tisztítsuk helyesen a sminkecseteket

Bár a sminkecsetek tisztítása időigényes és unalmas feladatnak tűnhet, mégis fontos, hogy megvédjük őket és így arcunkat is az elszaporodó baktériumoktól. A rendszeres tisztítás nem csak az ecsetek esztétikai kinézetét és általános állapotát segít karban tartani, hanem a kefe szőrszálai között megbúvó kellemetlen kórokozóktól is megszabadít. Mutatjuk, hogyan érdemes hetente legalább egyszer megtisztítani a sminkecseteket.

Sminktisztító

Már az összes drogériában könnyen vásárolhatunk előre elkészített, kifejezetten a sminkecsetekre alkalmazható tisztítószereket. A profi sminkesek is ilyet használnak a forgatásokon, hogy az ecseteket higiénikusan tartsák.

Az ezekre a tisztítószerekre vonatkozó utasítások egyértelműek és könnyen használhatók, közvetlenül az ecsetekre kell permetezni vagy önteni az oldatot, és egy kendővel vagy papírtörlővel jól áttörölni őket, hogy megszabaduljunk az összes sminkmaradványtól.

 Mosogatószer és babasampon

Ha nem szeretnénk bolti, kész terméket vásárolni, mi magunk is könnyen elkészíthetjük a tisztítószert. Ehhez nincsen másra szükségünk, mint babasamponra és kímélő mosogatószerre. Nem kell túlzásba esnünk, néhány csepp bőven elég a kefék megtisztításához, de mielőtt felvinnénk őket, nedvesítsük be az ecseteket, hogy könnyebben felvegyék a tisztítószert.

Szárazsampon

Többen is esküsznek erre a módszerre, Anisa Telwar Kaicker, az Anisa Beauty sminkecset márka vezérigazgatója szerint a kifejezetten a sminkecsetekhez készült száraz sampon használata biztonságos, és akár naponta is használhatjuk őket.

Szilikonos sminkecset tisztító

A tisztítószerekhez hasonlóan már szilikonos ecsettisztítókat is lehet kapni a legtöbb drogériában. Az apró barázdákkal ellátott szilikonkefe-tisztító párna segítségével gyengéden eltávolíthatjuk a szennyeződéseket anélkül, hogy a kefe szőrszálainak minőségét roncsolnánk. Öntsünk a párnára habzó ecsettisztítót, és körkörös mozdulatokkal forgassuk meg rajta az ecseteket.

DIY-megoldások

Aki szeret kísérletezni, saját kefetisztító megoldásokkal is próbálkozhat.Keverjünk össze egy teáskanál almaecetet egy csésze meleg vízzel. Egy kis citromlevet is adhatunk a keverékhez, ha nem rajongunk az ecetes illatért. Minden kefefejet alaposan kenjünk be az oldattal, és öblítsük le alaposan.

Fertőtlenítés

A samponozás és az ecsetmosás mellett ne feledkezzünk meg a fertőtlenítésről sem. Míg a legtöbb szappan és bolti tisztítószer fertőtlenítő és antimikrobiális összetevőket tartalmaz, feltétlenül érdemes havonta legalább egyszer fertőtleníteni a sminkecsetet alkohollal is.

Nyitókép: Unsplash / Edz Norton