Vidám fiatal nő, színes sminkben, kék háttér előtt

Ezt az 5 smink összetevőt kerüld, ha száraz a bőröd

Nem könnyű a megfelelő bőrápoló és sminktermékek megtalálása. Különösen a száraz bőr esetében kulcsfontosságú, hogy olyan terméket válasszunk, amely nem okoz még feszesebbnek tűnő bőrt. Igen, ez egy vékony határvonal, de nem lehetetlen. Mutatjuk, mi az az 5 összetevő, amit ne tartalmazzanak a sminktermékeink, ha száraz a bőrünk.

A bőrápolás mellett a megfelelő sminkek kiválasztása is kardinális kérdés sokunknál. Ahogy a bőrápoló termékeket is több szempontot is, például a bőrtípusunkat figyelembe véve választjuk ki, a sminkeknél sincs ez másképp. A száraz bőrtípus esetében a bőrgyógyászok általában hidratáló összetevőket ajánlanak, amelyek valóban feltöltik és védik a bőrét, mint például a hialuronsav.

A humektánsok és az emolliensek (bőrpuhítószerek) jó összetevők, amelyeket száraz bőr esetén érdemes keresni. A humektánsok vonzzák a vizet a bőrhöz. Ilyen például a glicerin, a hialuronsav és a karbamid. Az emolliensek pedig olyan összetevők, amelyek lágyítják a bőrt és elzárják a nedvességet, mint például] az ásványi olaj és a lanolin. Az emollienseket azonban óvatosan használjuk, ha hajlamosak vagyunk a kiütésekre is.

Természetesen, minden jó összetevőhöz rengeteg káros is társul. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az összetevőket, amelyeket a bőrgyógyászok szerint kerülnünk kell a sminkünken, ha száraz a bőrünk.

1. Alkohol

Ez az összetevő többféle formában is megjelenhet a termékeinkben. SD alkohol, denaturált alkohol vagy izopropil-alkohol, ezek mind olyan kifejezések, amelyekre figyelni kell – mindegyikben közös, hogy szárítják a bőrt. Gyakran megtalálni a sminkek címkéjén, hogy gyorsan száradó vagy matt felülettel kecsegtetnek, ami az alkohol miatt lehetséges. Ráadásul az alkohol az ekcéma, a rosacea és a pikkelysömör gyakori kiváltója.

2. Illatanyagok

Bár a szintetikus és természetes illatanyagokat gyakran azért adják a termékekhez, hogy kellemes illatúvá tegyék azokat, károsak lehetnek, ha érzékeny vagy száraz bőrünk van, mert az irritálónak tekinti őket. A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy bőrtípustól függetlenül tartózkodjunk a hozzáadott illatanyagokat tartalmazó termékektől, mivel azok a bőrirritáló hatás mellett az ekcéma kitörését is felerősíthetik.

3. Parabének

A parabéneket sokat emlegetik a „tiszta” és „természetes” szépségápolásról szóló beszélgetésekben, de mik is ezek valójában? Egyszerűen fogalmazva: tartósítószerek és szintetikus összetevők, amelyeket a termékekhez adnak, hogy meghosszabbítsák azok eltarthatósági idejét.

Valószínűleg naponta érintkezünk a parabénekkel, melyek a száraz bőrre irritálóak lehetnek, egyszerűen azért, mert az hajlamosabb az irritációra és az allergiára. Bár ez nem jelenti azt, hogy le kell cserélnünk a bőrápolási rutinunkat kizárólag természetes termékekre, egy tisztább termékcsaládot érdemes megfontolni. Ráadásul egyes parabének az EU-ban be is vannak tiltva.

4. Glikolsav

Ezt is érdemes kívül tartani a fürdőszobánkon. A glikolsav egy kémiai hámlasztószer, amelyet általában a mitesszerek és az eltömődött pórusok csökkentésére és tisztítására használnak. Bár fontos, hogy az elhalt hámsejteket távol tartsuk, ha száraz a bőrünk, nincs szükségünk glikolsavra a sminkformuláinkban.

5. Szalicilsav

Ez az összetevő általában a zsíros és pattanásos bőrűeknek szánt bőrápolási termékekben található. Ha száraz a bőrünk, akkor ne használjunk szalicilsavat a sminkekben, mert végső soron még inkább kiszáríthatja a bőrünket. A szalicilsav szárító hatású lehet, és gyakran használják a zsíros bőrbetegségek, például a pattanások elleni küzdelemben.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock / Jacob Lund