Különböző kozmetikai termékekeket tartó női kezek, rózsaszín háttér előtt

Így tudjuk újrahasznosítani a szépségápolási termékeket

Mutatjuk, mit és hogyan lehet újrahasznosítani a fürdőszobánk polcain sorakozó szépségápolási termékek közül.

Néha nehéz felfogni, milyen szörnyű pusztítást végeznek a műanyagok a bolygónkon, különösen az óceánokon. Ennek ellenére az olyan dokumentumfilmek, mint a Kék bolygó II. sokakat szemét felnyitották. A Global Citizen szerint 2018 végére a filmet látottak 88%-a teljesen megváltoztatta a műanyaghoz való viszonyát.

De mit tehetünk mi, ha nem is globális szinten, de otthonainkban, például a fürdőszobánkban? Egy, a Garnier által végzett kutatás szerint a britek 56%-a nem hasznosítja újra a fürdőszobai termékeket, és az üres termékek 95%-a még mindig a szeméttelepen végzi. Sokak számára problémát jelent a fürdőszobai termékek összetettsége: egy kéziszappanos flakon és egy szemhéjfesték-paletta már nagyobb zavart okoz, mint egy műanyag vizes palack annak tekintetében, hova és hogyan dobjuk ki.

A szépségápolási termékek csomagolása gyakran többféle anyagból áll. Például tükör, kartonpapír, papírbetétek, habosított műanyag és sok más anyagot használnak a kozmetikai termékek csomagolásában, néha akár egyszerre mindet egy termékben. Ez hihetetlenül megnehezíti az újrahasznosításukat.

A globális kozmetikai ipar évente 120 milliárd darab csomagolást állít elő, ezek közül a fürdőszobában keletkező műanyaghulladékból nagyon kevés darabot fogadnak el a legtöbb újrahasznosítási programban. A legtöbb gyakori szépségápolási termék és csomagolás hozzájárul a világ növekvő műanyaghulladék-problémájához, és megfelelő hasznosítási megoldások nélkül a hulladéklerakókba kerül, aztán elégetik, elássák, vagy egyszerűen szemétbe dobják ott, ahol a hulladékgazdálkodás nem megfelelő. Sok műanyag hulladéktárgy kerül az óceánokba és a vízi utakba, így súlyosbítva a problémát a környezeti veszélyekkel.

A Sustainable Beauty Coalition (Fenntartható Szépség Koalíció) mindig is a szépségipar csomagolási törvényének megtisztítása mellett kampányolt. A témával kapcsolatban Jayn Sterland, a szervezet elnöke a következőket mondja a brit Marie Claire-nek:

„Határozottan hiszem, hogy ennek kétirányú utcának kell lennie, a márka és a fogyasztó közötti partnerségnek, hogy közösen tegyenek helyesen a bolygóért. Fogyasztóként gondoskodnunk kell arról, hogy a termékeket úgy dobjuk ki, hogy ne növeljük a jelenlegi környezeti problémát.”

Meg kell győződnünk arról, hogy ahol csak lehet, megfelelően újrahasznosítsuk a szépségápolási termékeinket. Az alábbi összefoglalóban útmutatót adunk arról, hogy mit lehet újrahasznosítani, és mi az, amit csak a normál kukába kell dobni. Ez azért fontos, mert az olyan szépségápolási termékek és csomagolások, amelyeket nem lehet a közüzemi rendszeren keresztül újrahasznosítani, nem csak, hogy a hulladéklerakóba vagy az égetésbe kerülnek, de amúgy is lassítják a rendszert, és potenciálisan szennyezhetik a másodlagos anyagobálákat. Ez azért fontos, mert javítanunk kell a rendszeren, hogy a műanyagok körforgásos gazdaságát megteremtsük.

Celofán

Nagyon sok szépségápolási termék, például az illatszerek és az új sminktermékek, celofánba csomagolva érkezik. Bosszantó módon ezt nem lehet újrahasznosítani, és a normál kukába kell dobni.

Műanyag palackok

A műanyag flakonokat, például a samponokat, hajbalzsamokat és tusfürdőket a legtöbb újrahasznosítási program elfogadja. Győződjünk meg azonban arról, hogy előbb kiürítettük és átmostuk őket. A fedeleket is rajta hagyhatjuk, mivel ezek is újrahasznosíthatók, kivéve, ha kioldófejes vagy pumpás palackról van szó, ezeket a normál kukába kell dobni. Ha még nem ürült ki teljesen az öblítőszer, NE öntsük ki a mosogatóba, ehelyett vegyünk ki belőle annyit, amennyit csak tudunk, és tegyük a szokásos szemetesbe (ugyanez vonatkozik minden olyan termékre is, amelyből maradt egy kevés).

Aeroszol hulladék

A hajlakkok és dezodorok a legtöbb háztartási gyűjtési rendszerben újrahasznosíthatók, de győződjünl meg róla, hogy teljesen elfogytak, mielőtt újrahasznosítjuk őket.

Szempillaspirál, rúzs, sminkpaletták (szemfesték, bronzosító, pirosító)

Bosszantó módon ezeket túl bonyolult újrahasznosítani. A TerraCycle azonban a Garnierrel együttműködve ingyenes újrahasznosítási programot hozott létre a szépségápolási csomagolások számára, de ezeket egyelőre csak külföldön lehet elvinni a kijelölt leadási helyek egyikére.

Üveges tégelyek

A kiürítésük és megtisztításuk után nyugodtan kidobhatod őket az újrahasznosító kukába.

Vattakorong

Ez egy érdekes kérdés, mivel elég sok kritika érte őket, hogy ugyanolyan károsak a környezetre, mint az arctörlő kendők, de valójában ezek is újrahasznosíthatók az élelmiszerhulladékkal együtt. Tehát miután letöröltük a sminkünket, dobjuk ki őket a normál szemetesbe.

Hajformázó eszközök

Ha még működőképesekk, érdeklődjünk a helyi adományboltban, hogy elfogadják-e őket. Ha töröttek vagy meghibásodtak, akkor egy speciális központban újrahasznosíthatók.

Körömlakkok, illatszeres flakonok, sminkkefék

Ezeket nem lehet újrahasznosítani, ezért csak a normál hulladékgyűjtőbe dobjuk őket.

Nyitókép: Shutterstock / Pixel-Shot