Női hajkonty lilás háttér előtt

Akkor most ártalmas vagy sem a szilikon a hajunknak?

Eloszlatjuk a szilikonról szóló mítoszokat a hajápoló termékekben.

Hosszú időn keresztül szerepelt a hajápolók összetevőit tartalmazó tiltólistán a szilikon és a különböző szulfátok. De mik is pontosan a szilikonok, és valóban ártanak-e a hajunknak?

Brad Mondo, az XMONDO alapítója és kreatív igazgatója nagy támogatója a szilikonok használatának néhány hajápoló termékében. Mondo az amerikai Elle-nek beszélt a szilikonokról, és jónéhány mítoszt is megcáfolt velük kapcsolatban.

Mik a szilikonok?

A szilikonok szilícium-dioxidból készülnek, amely homokból származik. Különböző típusú szilikonok léteznek, némelyik jobb, mint a többi. Általánosságban elmondható, hogy a szilikonok nem károsak a hajra, és csodálatos összetevői annak, hogy a lehető legsimább, legfényesebb hajat kapjuk, mondja Mondo.

Károsak a szilikonok a környezetre?

Bár nem minden szilikon biológiailag lebomló, nem bomlik mikroműanyagokká. A szilikonoknak különböző fokozatai, minőségei és funkciói vannak. Vannak vízben oldódó és nem vízben oldódó szilikonok, de néhány kevésbé bolygóbarát szilikon, mint például a D5, lassan kiszorul a hajápolási termékekből.

Miért vannak szilikonok a hajápoló termékekben?

A szilikonok olyan polimerek, amelyek többszörös előnyöket biztosítanak a haj számára. Fokozzák a fényt, javítják a hidratáltságot, göndörödésgátlást biztosítanak, és puha és sima érzetűvé teszik a hajat, jegyzi meg Mondo.

„A szilikonok számos előnyt biztosítanak a haj számára. Javítják a haj tapintását azáltal, hogy kondicionáló és hidratáló tulajdonságokkal ruházzák fel. Emellett gátat képeznek, hogy göndörödés elleni védelmet és hővédelmet biztosítsanak. A legfontosabb, hogy intenzív, üvegszerű fényt kölcsönöznek a hajnak. Ez egy bevált összetevő, amelyben már évtizedek óta megbízunk.”

A szilikonok lerakódást okoznak?

A vízben oldódó szilikonok könnyen kimosódnak a hajból, míg a nem vízben oldódók felhalmozódást okozhatnak. Hagyományosan az olcsóbb hajápolási termékek nagyobb mennyiségben tartalmaznak rosszabb minőségű szilikonokat, amelyek felhalmozódást okozhatnak a hajon.

Valószínűleg mindenki látott már vírusvideókat arról, hogy a szilikonokat lekaparják a hajról, de valójában az egészséges felhámot kaparják le a hajró, fogalmaz Mondo.

Hozzáteszi, hogy a szilikonok szélsőségesen túlzott használata káros lehet a hajra, de nem valószínű, hogy eleget használnk ahhoz, hogy negatívan befolyásolja a hajunkat. Néhány egészséges szilikon közé tartozik a dimetikon-kopoliol, a sztearoxi-dimetikon és a behenoxi-dimetikon.

Bár teljesen rendben van, ha úgy döntünk, hogy nem használunk szilikonokos hajápoló termékeket, nem kell egyértelműen félni tőlük.

Nyitókép: Shutterstock / BOKEH STOCK