breuer marcell haz

Dizájnrajongóknak kötelező: új film készül Breuer Marcellről

A 20. század egyik legbefolyásosabb dizájnikonja, Breuer Marcell a világ minden táján jelentős rajongótáborral bír, épületeivel és bútoraival a világ legfontosabb múzeumaiban találkozhatunk. A körülötte kialakult kultuszt most egy dokumentumfilm koronázza meg: szeptemberben jön a Breuer's Bohemia.


A film rendezője maga is Breuer-rajongó: James Crump amellett, hogy maga írja és rendezi a filmet, művészettörténész is. Filmje a magyar származású építész lakóházaira fókuszál, és arra a korszellemre, amelyben ezek a rendkívül modern és a korban polgárpukkasztónak számító, de még 60-80 évvel felhúzásuk után is frissnek ható és jól élhető épületek tervei megszülettek. Bár a sztártervező számtalan épülete a világ legfontosabb városaiban áll (mint a MET Breuer, a Whitney Museum vagy a párizsi UNESCO-székház), ezek a projektek az amerikai vidéken, főként Connecticut és Massachusetts államban épültek meg, nem ritkán a semmi közepén. A film készítői közelről tudják megfigyelni a házakat, a rendező ugyanis egy büszke Breuer-háztulajdonos: Crump 2017-ben vásárolta meg a connecticuti Litchfieldben álló Stillman House II névre hallgató épületet. A kritikusok szerint a a Breuer's Bohemia végre izgalmas, cseppet sem száraz módon mutatja be a művészettörténet egy fontos epizódját, amit Crump így magyarázott:

"A vad sztorik, amik Breuert és baráti körét övezik, jó alapot adtak a drámai feszültséghez, ami nélkülözhetetlen egy filmhez."

Breuer az általa tervezett csővázas Vaszilij-székben


A filmben rengeteg archív felvételt gyűjtöttek össze, melyeken híres kortársak, pl. Arthur Miller drámaíró is megszólalnak, de interjút készítettek Breuer-házakban élő családokkal is. A Breuer's Bohemia szeptember 14-étől lesz elérhető a Vimeón, és a premierrel egy időben egy a filmhez tartozó könyv is megjelenik majd.

További infó itt

Forrás: Architectural Digest