valencia

5 lenyűgöző látnivaló 2022 gyönyörű dizájnfővárosában

Valencia máskor is megér egy misét, idén azonban szinte kötelező célpont a dizájrajongóknak, 2022-ben ugyanis ez a csodás spanyol tengerparti város tölti be a világ dizájnfővárosának szerepét. Mutatjuk a legfontosabb látnivalókat!


Valencia híres nyaralóváros, de egy hajszálnyival mindig elmarad a nem túl messze fekvő Barcelonától a népszerűségi versenyben. Futurisztikus épületeinek és gyönyörű történelmi kincseinek izgalmas keveréke miatt predesztinált volt a dizájnfőváros címre, így idén végre igazán nagy közönség előtt csillogtathatja meg ezt az oldalát.

Építészetileg legjelentősebb része a Művészetek és Tudományok Városa (Ciudad de las Artes y las Ciencias) nevű kerület. A valenciai építész, Santiago Calatrava monumentális víziója ez a városrész, ahol csupa új és látványos épületet húztak fel, hogy Spanyolország szellemi központját alakítsák ki itt. Ez a cél teljesen ugyan nem jött össze, ám az eredmény még így is grandiózus.1995-ben kezdték meg az építkezést az erre kijelölt 350 ezer négyzetméteren, és 1998-ban adták át az első elkészült épületet. Calatrava fő példaképe nem meglepő módon Antoni Gaudí és az ő ornamentális művészete volt. Akárcsak Gaudí Sagrada Familiája, ez is igazi végeláthatatlan projekt lett: több mint megháromszorozták menet közben a tervezett költségvetést, és még így sem valósították meg az összes tervet. Már csak ebben a városrészben annyi a látnivaló, mint más nagyvárosban összesen, így nehéz lesz, de összeszedtük a legesszenciálisabb célpontokat.

1. Palau de les Arts Reina Sofía

valencia operahaz

Fotó: Shutterstock

A Művészetek és Tudományok városa egyik éke ez az operaház. Különlegessége, hogy fedőeleme 3000 tonnát nyom, mégis az építészeti bravúrnak köszönhetően csupán 2 helyen támasztották alá. Összesen 1500 négyzetmáternyi színpadán nemcsak operákat, de egyéb zenés produkciókat és táncelőadásokat is láthatunk.

2. Umbracle

green palm tree inside white buildingPhoto by Lynn Vdbr on Unsplash

A város egyik legtöbbet fotózott pontja ez a különleges fémhálóval fedett, hatalmas kert, melyet 2001-ben adtak át a Művészetek és Tudományok Városában. A 17 ezer négyzetméteres park ideális sétahelyszín, ahol bőven van mit nézni: az ide telepített, tipikus mediterrán, pálmafás növényzet látványos kontrasztban áll a fölé magasodó geometrikus struktúrával. A meleg hónapokban még egy szabadtéri bárt is találunk itt, a Terraza Myát, ahol esténként a csillagok alatt iszogathatunk.

3. Espai Verd

Benimaclet városrészében találjuk ezt az organikus épületegyüttest, amely a privát lakásokat közterekkel egyesíti, így egy rendkívül zöld, buja növényzettel benépesített lakókomplexum lett a végeredmény. Antonio Cortés tervezte ezt a biodiverzitásáról híres látnivalót (ahol közben valódi emberek laknak), lenyűgözp részleteiben érdemes hosszan elmerülni, hiszen a zöld részek mellett a víz is megjelenik egymásba csorgó medencék formájában, amelyek ráadásul békés aláfestő zenét is biztosítanak a sétának. Olyannyira szerves része lett a város életének, hogy megfigyelték, még a költözőmadarak is beiktatták a pihenő- és élőhelyeik közé.

4. Colón Market vásárcsarnok

colon market valencia

Fotó: Shutterstock

A mediterrán piacokon mindig rendkívül élvezetes böngészni, és elveszni az ízek és illatok közt. A főzéshez való bevásárlás mellett persze ebédelni is megéri beugrani, hiszen számtalan tapast, italt és édességet kóstolhatunk itt. A Colón Marketben ráadásul mindezt egy gyönyörű, 1916-ban épült Art Nouveau épületben tehetjük meg. Főhajója mint egy bazilika magasodik ki a város szintjéből, fémszerkezete pedig Eiffelt és a mi Nyugati pályaudvarunkat idézi.

5. Malvarrosa strand

valencia malvarrosa strand

Fotó: Shutterstock

Ha már ezen a gyönyörű tengerparton vagyunk, egyértelmű, hogy egy kis vízbe mártózás nélkül nem lehet innen hazamenni. A legnépszerűbb helyi strand a Malvarrosa, ahol púderfinomságú homok, nyüzsgő promenád és nagyon kék víz vár bennünket.

Nyitókép: Shutterstock