Anya kisbabájával

Van megoldás a szülés után szétnyílt hasizomra

Bár a szülés és gyermekünk kézbevétele megható és régóta várt pillanat, számos hormonális, lelki és fizikai változáson megy keresztül az anya. Az alábbi cikkben egy fizikai, a szétnyílt hasizom problémáját és annak lehetséges megoldásait mutatjuk be.


A magzat fejlődésével egyenes arányban nő az általa elfoglalt hely is az anya méhében. Ennek következtében a belső szervek átmeneti átrendeződése mellett a bőr is megnyúlik és a hasizmok is elmozdulnak annak érdekében, hogy magzat a lehető legkényelmesebben elférjen és mozogni tudjon, majd ha eljön az ideje, befordulhasson a szülőcsatornába.

Bár szülés után a belső szervek visszarendeződnek, a hasizmokat összekötő szövetek gyakran nem képesek regenerálódni. Ennek első jelei onnan ismerhetők fel, hogy az anya hasa hosszú hónapok alatt sem húzódik vissza.

A női test várandósság utáni regenerációja sok mindentől függ – az anya korától, egészségi állapotától és edzettségétől – de a hasizmok néha ezektől függetlenül változnak. Van olyan anya, akinek a hasa a szülést követő hetekben teljesen visszahúzódik, másnak nem feltétlenül van szerencséje, és akár szülés után egy évvel is úgy néz ki, mintha babát várna.

Miért van ez? A hasizmok nem csúsznak vissza középre, mivel az azokat összekötő szövet elveszti rugalmasságát. A probléma azonban nemcsak esztétikai jellegű, hanem egészségügyi kockázatai is vannak, a hasizmok ugyanis több feladatot is ellátnak. Az egyenes és haránt hasizom egyaránt a core izmok közé tartoznak, melyeknek a helyes testtartás biztosítása a feladata, ezen kívül megtámasztják a belső szerveket is.

Ha a hasizmok eltávolodnak egymástól, a támaszték meggyengül, megváltozik a hasűri nyomás, emésztési gondok alakulnak ki, derék- és hátfájdalom is jelentkezhet, mondja Dr. Molnár István, a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze.

Dr. Moln\u00e1r Istv\u00e1n, plasztikai seb\u00e9sz, Dr. Rose Mag\u00e1nk\u00f3rh\u00e1z

Fotó: Dr. Rose Magánkórház

A hasizom visszaállítása

Bár sok izmunk - a hasizom is - rendszeres edzéssel fejleszthető, a hasizom erősítő gyakorlatok inkább károsak akkor, ha a has egyenes izmai eltávolodtak egymástól. A probléma azonban egyszerű plasztikai beavatkozással orvosolható, melynek során javítják az izmos hasfal állapotát, valamint eltávolítják a zsíros bőrfelesleget.

„A műtőben a bikinivonal magasságában végezzük el a műtétet. Ebből a feltárásból felpreparáljuk a hasfalat teljes egészében a bordaívekig, a szegycsont magasságáig. A szétnyílt hasizmokat összevarrjuk, majd a hasfal fölöslegét eltávolítjuk, a köldököt áthelyezzük. A műtét eredményeként egy, a csípőtövisek között húzódó metszésünk lesz a bikinivonalon, amit ideális esetben az alsónemű elrejt. Illetve lesz egy köldökkörüli metszésünk is, hiszen nem magát a köldököt helyezzük át: a hasfal mozog, a köldök marad a helyén, de egy új helyen kell kihoznunk”

– magyarázza Dr. Molnár István.

Fotó: Shutterstock

Általában a műtétet követő felépülés gyors, a páciens egy éjszakát tölt a kórházban, akit visszahagyott szívócsövekkel engednek el aztán.

„Ez azért szükséges mert nagy sebfelületről van szó, itt a savó termelődés - amíg letapad a hasfal – jelentős. Ezt el kell vezetnünk, mert ellenkező esetben folyadékgyülem alakul ki, ami betokosodhat a hasfal teljes letapadásáig. Tehát ennek nemcsak esztétikai oka van, hanem funkcionális problémát is tud okozni. Én a biztonságra törekszem és 1 hétig tartom bent a csöveket, más orvosok 3-4 nap után eltávolítják. Meg kell találni azt az egyensúlyt, ahol a hátrahagyott drain csövek nem kockáztatják a fertőzést, hanem ellátják a szerepüket”

– mondja Dr. Molnár István.

A műtétet követő első konzultáción (egy héttel később) eltávolítják a draincsöveket, és ha mindent rendben talál az orvos, haskötő hordása mellett, újabb egy hét múlva kell a betegnek konzultációra mennie.

Rehabilitáció

A gyógyulás korai szakaszában fontos, hogy a páciens minél kevesebb időt töltsön ágyban, csak amennyit feltétlenül muszáj, és már a műtét másnapjától keljen föl, mozogjon, amennyit tud, és végezzen könnyű tevékenységeket.

A műtét utáni hatodik héten a bőrmetszés már gyógyult, így eltávolíthatók a nem felszívódó varratok. A belső hegek ekkor még tapinthatók, ezek felszívódása és a hasfal teljes letapadása kb. 2-3 hónap, míg a hasfali varratgyógyulás, még ennél is hosszabb folyamat, akár 6 hónap is lehet. A haskötőt fokozatosan lehet csak elhagyni, mely a rehabilitáció első időszakában támasztó funkciót lát el.

Nyitókép: Shutterstock