Viszlát pattanások és karikák – a 4 legjobb vitamin a bőr számára

Viszlát pattanások és karikák – a 4 legjobb vitamin a bőr számára

A pattanások, különféle striák és a szem alatti kariák rengeteg ember életét keserítik meg, azonban, ha gondoskodsz arról, hogy elegendő vitaminhoz juss, bőröd egészségesnek és fiatalosnak tűnhet.


D-vitamin

A D-vitamin fontos szerepet játszik a bőr tónusában. Még a pikkelysömör kezelésében is segíthet.

A kalcitriol egy olyan D-vitamin-fajta mesterséges változata, amelyet az emberek természetes úton termelnek. A Journal of Drugs and Dermatology című szaklapban 2009-ben megjelent tanulmány szerint a kalcitriol alkalmazása csökkentette a pikkelysömörben szenvedő emberek bőrgyulladását és irritációját, és kevés mellékhatással járt.

Napi 600 NE D-vitamin bevitel javasolt, azonban a terhes nőknél, illetve a 70 feletti embereknek többre van szükségük.

C-vitamin

A C-vitamin nagy mennyiségben található meg az epidermiszben (a bőr külső rétege) és a dermiszben (a bőr belső rétege). Antioxidáns tulajdonságai és a kollagéntermelésben betöltött szerepe segít megőrizni a bőr egészségét. Ezért a C-vitamin az egyik legfontosabb összetevője számos öregedésgátló bőrápoló terméknek.

A C-vitamin szájon át történő szedése pedig fokozhatja a bőrre felvitt napvédő krémek hatékonyságát. Ezt úgy éri el, hogy csökkenti a sejtkárosodást és gyorsítja a sebek gyógyulási folyamatát. A C-vitamin az öregedés jelei ellen is segíthet, mivel létfontosságú szerepet játszik a szervezet természetes kollagénszintézisében. Segít a sérült bőr gyógyulásában, és bizonyos esetekben csökkenti a ráncok megjelenését. De akár még hidratáló hatása is lehet!

​E-vitamin

A C-vitaminhoz hasonlóan az E-vitamin is antioxidáns. Fő funkciója a bőrápolásban a napkárosodás elleni védelem. Az E-vitamin a bőrre kenve elnyeli a nap káros UV-fényét. A fényvédelem a szervezet azon képességére utal, hogy minimalizálja az UV-sugarak által okozott károkat. Ez segíthet megelőzni a sötét foltokat és a ráncokat.

Normális esetben a szervezet az E-vitamint a faggyún keresztül termeli. Megfelelő egyensúlyban a faggyú segít a bőr kondicionálásában és megakadályozza a kiszáradást. Ha különösen száraz a bőre, az E-vitamin esetleg segíthet ellensúlyozni a faggyúhiányt, de bőrgyulladások kezelésében is segít.

​K-vitamin

A K-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet véralvadási folyamatának segítésében, ami segíti a szervezetet a sebek, zúzódások és a műtéti hegek gyógyulásában. A K-vitamin segít még a következő bőrproblémáknál is:

  • striák,
  • pókhálós véna,
  • sötét foltok,
  • makacs karikák a szem alatt.

Nyitókép: Unsplash