purple flower bloom during daytime

5 szabadtéri trend, amely egyre jobban jelen van a kertekben

Bár az idei tavasz hűvösebb a szokásosnál, már tényleg csak hetek kérdése, és eljön a kerti szezon ideje, amikor már az estéket is a szabadban tölthetjük. Korábban a kültéri trendek nem kaptak túl nagy hangsúlyt, ám ez évről-évre egyre inkább változik, úgyhogy mutatjuk is, milyen kertekre számíthatunk a magazinok oldalain idén.


1. Felértékelődött a kültéri vendégfogadás

black gas grill on brown wooden deck


Fotó:Jonathan Cooper/Unsplash

Legyen a házunk mögött óriási dzsungel, egy icipici előkert vagy épp csak néhány széknyi erkély a lakásból kilépve, az elmúlt évek eseményei miatt felértékelődött a szabadban töltött idő, és ez igaz a vendégfogadásra is. Élénken emlékszünk még azokra az időkre, amikor csak a szabadban mertünk találkozni a barátainkkal, akkor is tisztes távolságot tartva – aztán rájöttünk, hogy ez igazából kellemes! Ezért egyre többen alakítják át az eddig csupán funkcionális udvarként vagy kertként szolgáló területüket egyfajta kültéri nappalivá, ahol egész estéket is szívesen töltünk el.

2. Buja növényzet

white and brown wooden house surrounded by green trees

Fotó:Jonathan Borba/Unsplash

A formára nyírt bokrok és a szögletes virágágyások kora lejárt! Egy ideje a természetesség dívik a lakberendezésben és a külterek megtervezésénél is: futónövények, színes, illatos virágok, dús páfrányok vannak a középpontban. Sokkal inkább az angolkertek terebélyes, romantikus, túlnőtt formái a divatosak most, mint a francia paloták gömb alakú bukszusai. Ugyan a gazolás így sem lesz kevesebb, de legalább a formára nyírással nem kell bajlódnunk, és a végeredmény is sokkal barátságosabb lesz.

3. Madármegfigyelő állomás

birdfeeder with a little yellow bird

Fotó: Ali Kurmasha/Unsplash

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a környékünkön sok a madár, használjuk ki, és tanulmányozzuk őket, gyönyörködjünk bennük! Ha jól látható helyre madáretetőt és -itatót teszünk ki, olyan lesz, mintha lenne egy saját természetfilmes csatornánk, amit egész nap nézhetünk. A madármegfigyelés divatját is a pandémia hozta magával: az emberek szemében minden természeti kontakt felértékelődött, ráadásul az otthoni munka magányos, és lássuk be, sokszor unalmas is tud lenni. A madáreleségek eladási mutatói is alátámasztják ezt: 50%-kal nőttek. Ha pedig igazán szeretnénk megismerni a kis szomszédainkat, töltsünk le madárfelismerő applikációkat, amelyek segítenek megállapítani, pontosan kiket is hívunk meg vacsorára.

4. Vágott virág a saját kertből

selective focus photography of red flowers

Fotó: Joshua Hoehne/Unsplash

A legfontosabb kiegészítők a lakberendezésben manapság kétségtelenül a növények: a szobanövények mellett a szárított és vágott virágok is óriási népszerűségnek örvendenek. Bár egy kis csokor virág a legunalmasabb térbe is azonnal életet lehel, egy probléma van ezzel a szokással: környezeti szempontból nem túl fenntartható. Az üvegházakat fűteni kell, ráadásul gyakran külföldről hozzák be ezeket a virágokat, így hatalmas a környezeti lábnyomuk. Ha azonban saját virágágyást létesítünk, olcsó és környezetbarát módon lesz csodás dekorációnk legalább az éve melegebbik felében. Úgy válogassuk össze az ültetendő növények fajtáit, hogy eltérő időben virágozzanak, hogy minden hónapban legyen utánpótlásunk.

5. Gondoljunk a rovarokra is!

macro shot photography of bee

Fotó:Jenna Lee/Unsplash

Budapesten egyre több helyen látjuk kiírva, hogy méhlegelőket alakítanak ki a parkokban. Ezek a kócos kis növényszigetek hatalmas jelentőséggel bírnak, ugyanis rengeteg, a természet szempontjából létfontosságú rovarnak adnak otthont, melyek a mérnöki pontossággal kialakított és folyamatosan nyírt, gyakran az ő szempontjukból teljesen haszontalan dísznövényekkel beültetett köztereken nem maradnának életben. Ugyanez igaz a saját kertünkre is: válasszunk méhbarát, virágzó, őshonos növényeket, melyekkel rendezettebb formában ugyan, de közelebb kerülünk a természetes viszonyokhoz, melyben a rovarok mellett a madarak is jól érezhetik magukat.

Így telepítsünk beporzókertet: