Kislányát felemelő anya

Az anyák aktivitási szintje a gyerekek számától és életkorától függhet

Az anyák kevesebb mint felénél teljesül a mérsékelt és erőteljes fizikai aktivitás ajánlott szintje, és a kisebb gyermekekkel rendelkezők végzik a legkevesebbet.

A fizikai aktivitás, különösen a mérsékelt vagy erőteljes, számos egészségügyi előnnyel jár: csökkenti a betegségek széles körében a kockázatot a rákos megbetegedésektől kezdve a 2-es típusú cukorbetegségen át a szív- és érrendszeri betegségekig, és segít fenntartani az egészséges testsúlyt és a jobb mentális egészséget.

A bizonyítékok azt sugallják, hogy a fizikai aktivitás segíthet a szülőknek megküzdeni a mindennapi kihívásokkal és megerősíteni a kapcsolatukat a gyerekükkel, ha együtt végeznek valamilyen aktivitást. Emellett úgy tűnik, hogy a szülők kevésbé aktívak, mint a gyerekkel nem rendelkezők.

Hogy megvizsgálják, hogyan hatott a család összetétele az anyák fizikai aktivitásának mértékére, a Cambridge-i Egyetem és a Southamptoni Egyetem kutatói 848 nő, az Egyesült Királyságban a Southamptoni Női Felmérésben résztvevő nő adatait elemezték. A 20 és 34 év közötti nők adatait 1998-2002-ig vették fel és a következő években nyomon követték őket. A kísérleti személyek egy úgynevezett gyorsulásmérőt kaptak, hogy felmérjék aktivitásuk mértékét.

A PLOS ONE című folyóiratban közzétett eredmények azt mutatták, hogy az iskoláskorú gyerekeket nevelő nők átlagosan 26 perc mérsékelt és erőteljes fizikai aktivitást végeztek naponta, míg a csak kisebb (4 éves vagy annál fiatalabb) gyermekeket nevelő anyák napi 18 percet.

Az egynél több gyerekeket nevelő anyák körülbelül 21 perc közepes és erős fizikai aktivitást végeztek naponta, de érdekes módon azok az anyák, akiknek több, de mind öt év alatti gyerekük volt, több könnyű intenzitású tevékenységet végeztek, mint azok, akiknek iskoláskorú gyermekeik voltak.

Az anyák kevesebb mint 50%-a teljesítette a mérsékelt-erőteljes fizikai aktivitás ajánlott szintjét (heti 150 perc), függetlenül attól, hány évesek voltak a gyerekeik.

Dr. Kathryn Hesketh, a University of Cambridge Orvosi Kutatási Tanács (MRC) epidemiológiai részlegének munkatársa elmondta, hogy amikor kisebb gyerekeink vannak, a szülői felelősség mindent felemészthet, és gyakran nehéz időt találni a gyermeknevelésn kívüli aktivitásra.

A testmozgás gyakran az elsők között van ezért, amely elmarad így a legtöbb fizikai tevékenység, amelyet sikerül elvégeznie az anyáknak, alacsonyabb intenzitásúnak tűnik.

„Emellett, amikor a gyerekek iskolába mennek, az anyáknak sikerül több fizikai aktivitást végezniük. Számos lehetséges oka van ennek, például az, hogy több lehetőségük van részt venni nagyobb intenzitású aktivitásban a gyerekükkel, visszatérhetnek az aktív ingázáshoz vagy kényelmesebben használják ki az időt arra, hogy egyedül is aktívak legyenek”

– fogalmazott Hesketh.

Rachel Simpson, az MRC Epidemiology Unit PhD tanulója hozzátette, egyértelmű előnyei vannak annak rövid és hosszú távon, különösen, ha növeli a pulzusszámot

De a követelmények, melyek az anyasággal járnak, megnehezíthetik, hogy időt szakítsanak rá. Meg kell fontolnunk, hogyan lehetne nemcsak ösztönözni, de a lehető legkönnyebbé tenni az elfoglalt anyák, különösen azok számára, akiknek kisebb gyermekeik vannak, hogy növeljék a nagyobb intenzitású fizikai aktivitás mennyiségét

– tette hozzá.

Keith Godfrey professzor, az MRC Lifecourse Epidemiology Center és a NIHR Southampton Biomedical Research Center munkatársa elmondása szerint valószínűleg nem váratlan, hogy a kisgyerekeket vagy több gyereket nevelő anyák kevesebb fizikai aktivitást végeznek, de ez az első tanulmány, amely számszerűsítette ennek a csökkenésnek a jelentőségét.


„Az önkormányzati tervezőknek és a szabadidős létesítmények szolgáltatóinak többet kell tenniük azért, hogy támogassák az anyákat a fizikai aktivitásban való részvételben.”


Nyitókép: Shutterstock