Boros poharakkal koccint egy társaság

A mérsékelt alkoholfogyasztás mégsem jobb az egészségünknek?

Egy új kutatás megkérdőjelezi azt az elképzelést, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jobb az egészségünknek, mintha egyáltalán nem fogyasztanánk alkoholos italokat.


Egy új kutatásból, amelyet a Journal of the American Medical Association (JAMA)Trusted Source című szaklapban tettek közzé, kiderült, hogy a kis mennyiségű alkoholfogyasztás nem jár egészségügyi előnyökkel.

A kutatás eredményei 107 tanulmányra és több mint 4,8 millió résztvevő adataira támaszkodva születtek meg. Ebből pedig kiderült, hogy azok a nők, akik mérsékelt alkoholfogyasztók, fokozottabban vannak kitéve a korai halálozás kockázatának mint azok, akik egyáltalán nem isznak alkoholt.

Dr. Paul Linde, a RIA Health pszichiátriai és kollaboratív ellátásért felelős orvosigazgatója szerint ezek a kutatások segítenek a függőségek területén dolgozóknak abban, hogy hasznos beszélgetéseket folytassanak az alkoholfogyasztásról, és eloszlassák azt az elképzelést, hogy a kis mértékű alkoholfogyasztás jobb, mint egyáltalán nem inni.

„Ez a kutatás ideális helyzetbe hozza az orvosokat, hogy jó tanácsot adjanak a pácienseknek az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Ezután elindulhatnak a komolyabb beszélgetések arról, hogy milyen módszerekkel csökkenthető az alkoholfogyasztás”

– mondta Linde.

Az alkoholra tehát már nem gondolhatunk úgy, mint egészséges választásra. És már azzal sem nyugtathatjuk magunkat, hogy a mérsékelt fogyasztása egészséges választásnak számít.

Nyitókép: Shutterstock