Egy gyerek a kutyája mellett ül

Két gyakori gyerekbetegséget​ csökkenthet az állattartás

Sok kisgyermekes családban tartanak attól, hogy vajon lehet-e állatot tartani baba mellett a házban. Sokan azonnal azt mondják, hogy meg kell válni a házi kedvencektől, viszont a tudomány mást állít. Szakértők szerint az állattartás hasznos bizonyos gyerekbetegségek csökkentésében.


Ezzel a témával kapcsolatban két fontos tanulmány is foglalkozott.

Az egyik kutatócsoportot Yu Taniguchi vezette. A munkálatok egy internetes felmérésen alapultak, melyben 2030 kutya- és/vagy macskatulajdonos volt, valamint 2287 olyan személy, aki semmilyen házi kedvencet nem tartott az otthonában. A felmérések arra irányultak, hogy megértsék, hogyan hat a szőrös állatok jelenléte az asztma és az allergia kialakulására kisgyermekek esetében.

Sok szülő tart attól, hogy a fokozott inger megnöveli a kisbabák esélyét a betegségre. Az eredmények viszont bebizonyították, hogy a háztartásban állatot is tartó családok gyermekei kisebb valószínűséggel szenvedtek a későbbiekben ezeknek a tüneteitől.

A másik felmérésben egy 249 fős csoportot követtek nyomon háziorvosok. Az alanyok mind kisbabák voltak, amikor bekerültek a tanulmányba résztevőként. Őket 8 vagy 9 éves korukig követték figyelemmel. Végül azt állapították meg, hogy a házi állatokkal való együttélés — különösen az első életévben — csökkentette az asztma kialakulásának valószínűségét.

Ami viszont érdekes, hogy ennek dózisfüggő hatásait is megfigyelték. Vagyis minél több időt töltöttek a kisbabák egy légtérben az állatokkal, annál kisebb eséllyel lettek allergiások vagy asztmások. Egyelőre nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy mi generál ilyen hatásokat a fiatal szervezetben.

Egy kisbaba a sz\u00fclei mellett megsimogatja a kuty\u00e1jukat

Fotó: Shutterstock

Szakértők feltételezései szerint egy ismert hipotézis állhat a háttérben. Eszerint a baktériumokkal, porral és szennyeződésekkel való korai érintkezés döntő fontosságú az egészséges immunrendszer kialakulásában. Ezek megerősítik a védelmi reakciókat, így felnőttkorban a szervezet hatékonyabban védekezhet a betegségek ellen.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az eredmények csak abban az esetben érvényesek, ha a gyermekek még nem rendelkeznek a szóban forgó betegségek kialakult formáival.

Nyitókép: Shutterstock