living room

8 tipp, hogyan tüntesd el a pollent az otthonodból az allergiaszezonban

Évente egyre több ember lesz allergiás, és a kutatások szerint a klímaváltozás csak ront a helyzeten. Ha már a szabadban lenni kínzás ilyenkor, legalább az otthonunkat tegyük pollenmentessé, amihez nyolc hasznos tippet hoztunk most.


1. Állítsuk meg az allergéneket már az ajtóban!

Mindenképp vegyük le az előszobában a cipőnket – ezzel nemcsak a cipőnkre tapadt polleneket rekesztjük ki a lakásból, hanem az összes többi, a járdán felszedett piszkot és baktériumot. Ha vendégeink jönnek, őket is kérjük meg, hogy hagyják ott a lábbelijeiket, és inkább biztosítsunk nekik vendégpapucsot. A küszöbön kívülre tegyünk lábtörlőt, az előszobát pedig porszívózzuk és mossuk fel gyakran.

2. Dobjuk le a textilt!

brown scarf hanging on brown rack


Fotó: Jason Leung/Unsplash

A cipőnkhöz hasonlóan a ruháinktól is szabaduljunk meg, amint hazaértünk. Elsősorban a külső réteg a fontos: kabát, sapka, sál, de jó időben persze a teljes ruházatunkat le kell cserélni. Akkor is meg kell tennünk mindezt, ha csak a kertbe ugrottunk ki, az allergének ott is lesben állnak. Különösen figyeljünk a gyerekekre, ha a szabadban játszottak: a fűben hempergés és a szaladgálás instant pollenmágnessé teszi őket.

3. Mossuk le a pollent!

Ha hosszabban a szabadban tartózkodtunk, utána érdemes egyből a zuhany alá sietni. Ha azonban nincs időnk egy teljes testes zuhanyozásra, az arcunkat akkor is mossuk meg valamilyen illatmentes, gyengéd tisztítóval. A szemünk környékén legyünk különösen alaposak, a szempillák és a szemöldök ugyanis nagyon sok pollent gyűjtenek össze.

4. Gondolkodjunk nem allergizáló padlófajtában!

Ha épp felújítás előtt állunk, és súlyos allergiában szenvedünk, mindenképp ezt is figyelembe kell vennünk a padlóburkolat kiválasztásakor. A fa parketta és a kerámia járólap a legideálisabb ilyen esetekben. Ezeket könnyű takarítani, és a penész sem tud megtelepedni rajta, ami nemcsak önmagában allergizál, de erősíti a meglévő allergiát, és hajlamosíthat arra is, hogy egyszer kialakuljon. Persze, ettől még tehetünk a padlóra szőnyegeket, de rövidszálú, könnyen tisztítható faját válasszunk, és takarítsuk gyakran.

5. Tisztítsuk gyakran a kárpitot!

brown throw pillow on white couch Photo by Nathan Oakley on Unsplash

A kárpitozott bútorok, akárcsak a szőnyeg, mágnesként vonzzák a polleneket, így egy a kanapén töltött délután is okozhat rémes allergiás rohamot. Ezt kiküszöbölhetjük, ha bőr vagy műbőr borítást választunk a bútorainkra, de ha maradnánk a textilnél, akkor pedig mindenképp mosógépben mosható huzat vásároljunk, és mossuk is ki rendszeresen – a díszpárnákkal együtt.

6. Óvatosan a szobanövényekkel!

Habár a szobanövények nagy része nem termel allergizáló polleneket, leveleiken előszeretettel gyűlik össze a por, a földjükben pedig (főleg, ha túlöntözzük), a penész is elszaporodhat. Emellett még azért is tüsszöghetünk tőlük, mert keresztallergiás reakciónk alakul ki azokra a növényekre, amelyek ugyanazokat a fehérjéket tartalmazzák, mint kültéri rokonaik. Tehát körültekintőek válasszunk szobanövényt, portalanítsuk gyakran, és ha ennek ellenére is tüsszögünk, akkor inkább ajándékozzuk el.

7. Használjunk légtisztítót

A rendszeres és alapos takarítás mellett ezzel a kütyüvel tudunk a legtöbbet tenni otthonunk tiszta levegőjéért. Sajnos ezek gyakran hangosak, ám így is megéri, főleg a HEPA-szűrővel rendelkezők, ezek ugyanis a legapróbb szemcséket is magukba szívják. Jó stratégia lehet a zaj ellen, hogy bekapcsolva hagyjuk reggel, amikor megyünk dolgozni, így tiszta levegőjű lakásra érünk haza, és le is kapcsolhatjuk estére.

8. Pormentesítsük a hálószobát

Sok allergiásnak nem is a pollenek, hanem a poratkák okozzák a tüneteiket. Teljesen sosem fogjuk tudni száműzni a port a hálószobából, de azért sokat javíthatunk a helyzeten. Szabaduljunk meg minden felesleges textiltől: függöny, díszpárna, ágytakaró. A matracunkra és a párnánkra tegyünk antiallergén védőhuzatot, az ágyneműnket pedig minden héten mossuk ki a lehető legforróbb fokozaton, hogy biztosan elpusztuljanak a poratkák.