Egy lány telefonozik az ágyában fekve

Így teremt a modern társadalom alvászavarral küzdő tinédzsereket

A legtöbb tizenéves későn fekszik le, hiszen náluk egy kicsit eltolódik a fáradtság érzése. Ez egy egészséges folyamat, így csupán azt teszik, ami a testüknek jó. A szülők és az intézmények természetesen tehetnek pár dolgot azért, hogy egészségesebbek legyenek a fiatalok ebben a korban is.


Egyértelmű tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a tizenévesek késői lefekvése és ezzel együtt a gyakran délutáni ébredésük egy természetes biológiai folyamat. Ebben az életkorban az emberek cirkadián ritmusa — az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó biológiai folyamat — teljesen felborul.

Ez azt jelenti, hogy ők pár órával később kezdik fáradtnak érezni magukat, mint a fiatalabbak vagy az idősebbek. Mindezek ellenére — bár hajlamosak késő estig fennmaradni — még mindig szükségük van a nyolcórás alvási időre.

Ezt az állapotot még súlyosabbá teszi a modern technológia. Amikor elképzelünk egy szobájában éjszakázó kamaszt, akkor többnyire egy sorozat nézése közben, videojátékává, vagy akár a telefont nyomkodva látjuk magunk előtt. A kékfény okozta alvási problémák minden korosztályban jellemzők, viszont a tinédzserek körében bizonyítottan nagyobb hatással járnak.

Egy l\u00e1ny telefonozik az \u00e1gy\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

A nyári időszakban mindezzel nincs is probléma — mivel tovább aludhatnak —, viszont az iskola kezdetével és a korai kelésekkel minden bonyolultabbá válik. A legtöbb oktatási intézményben reggel nyolc órától kezdődik a tanítás, ez a rendszer viszont vihart eredményez a tinik amúgy is bonyolult cirkadián ritmusában. A Psychology Today cikke szerint a középiskolások óráinak nem szabadna olyan korán kezdődni, hiszen ez a fizikai és mentális állapotukra is kihatással van.

Egy 103 tanulmányt áttekintő kutatás szerint a szülők három egyszerű módszerrel segíthetnek gyermekeiknek átlendülni ezen a szakaszon:

  • Állítsanak fel lefekvési szabályokat (például adott időpontban feküdjenek le, vagy készüljenek fel a lefekvésre);
  • Kövesse az egészséges alvási szokásokat (képernyőidő megszabása);
  • Ápoljon szoros kapcsolatot gyermekével és bátorítsa produktív és érdekes tevékenységek kipróbálására.

Nyitókép: Shutterstock