Egy idős ember egy emberi fejet ábrázoló kirakóssal játszik

Néhány változtatással jelentősen csökkenheted az Alzheimer-kór kockázatát​

Egy kutatás bebizonyította, hogy már néhány életmódbeli változtatás is nagyon sokat segíthet az Alzheimer-kór kialakulása ellen. A szakértők egy öt pontból álló listát írtak össze, melyből már csak négy betartása esetén is 60 százalékkal csökkenthető a betegség kockázata.


A kutatás adatgyűjtési időszakában összesen 1845 ember életmódját figyelték meg. Számításba vették az étrendjüket, valamint a mentális és a testi egészségüket befolyásoló tényezőket, illetve a genetikai és a kognitív funkcióikat is tesztelték a munkálatok során. Végeredményként egy öt pontból álló listát alkottak, ami hasznos útmutató lehet a demencia kialakulása ellen.

Az Alzheimer-kór a demencia egyik leggyakoribb változata. Csak az Amerikai Egyesült Államokban hozzávetőlegesen minden tizedik 65 év feletti ember szenved tőle. Szerencsére egy egészséges életmóddal könnyen lehet ellene küzdeni. Az összeírt lista tartalmazza a dohányzás és az alkohol háttérbe szorítását, valamint a helyes testmozgás és az egészséges étkezés szem előtt tartását is.

Íme a lista az ajánlott változtatásokról:

  • Minőségi alapanyagokból készített egészséges ételek fogyasztása;
  • Alkohol elhagyása, vagy mérsékelt ivása az egészségügyi szakemberek által meghatározott mennyiség betartásával;
  • Dohányzásról való teljes leszokás;
  • Heti ajánlott mennyiségű mérsékelt vagy erőteljes testmozgás — egy korábbi cikkünkben el lehet olvasni ennek a részleteit;
  • Intellektuálisan fejlesztő tevékenységek végzése.

Tesztek kimutatták, hogy ezek közül már négyet is elég betartani ahhoz, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata 60 százalékkal csökkenjen. Fontos megjegyezni, hogy minden pont egyesével is jótékony hatással bír a témakörön belül, tehát minden apró lépés sokat jelent.

Dr. Richard J. Hodes így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„Ez a megfigyeléses vizsgálat újabb bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a módosítható viselkedési formák kombinációja hogyan csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.

Az eredmények megerősítik az egészséges viselkedésmódok és az alacsonyabb kockázat közötti összefüggést, és hozzájárulnak a kontrollált klinikai vizsgálatok alapjához, amelyek közvetlenül tesztelik a beavatkozások azon képességét, hogy lassítsák vagy megelőzzék az Alzheimer-kór kialakulását.”

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PsyBlog