Egy anyuka szoptatja a kisbabáját

Egy népszerű hozzávaló fogyasztása növeli az anyatej minőségét

Egy kutatás eredményei bebizonyították, hogy egy bizonyos élelmiszer rendszeres fogyasztása kibővíti az anyatej jótékony hatásait. Többek között segíti a D-vitamin felszívódását, valamint a csontokat is erősíti. Alábbi cikkünkben erről a témáról beszélünk.


„Már több tanulmány leírta, hogy az anyatej összetételét befolyásolhatják azok a biológiai és környezeti tényezők, amelyeknek az anyák ki vannak téve, például az étrendjük. Ezért a terhesség és a szoptatási időszak alatti táplálkozási módosítások hatással lehetnek az anyatej minőségére, és következésképpen a csecsemő egészségére”

— mondta Dr. Rodrigues-Lagunas.

A tanulmány eredményeit egy hathetes, állatokon végzett kísérletre alapozták. Egészen pontosan nőstény patkányokat tápláltak extra szűz olívaolajjal dúsított falatokkal, majd a vérmintájuk elemzése után kémiai származékokat azonosítottak az anyákban és a gyermekeikben is. Mint kiderült, ez a hozzávaló gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, melyek hasznosak a növekedésben.

Az már eddig is egyértelmű volt, hogy az anyatej olyan különleges tápanyagokat, hormonokat és antitesteket tartalmaz, melyek hatékony védelmet nyújtanak a babáknak a különböző fertőzések ellen. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a szoptatás az anyáknak is hasznos egészségügyi szempontból, ugyanis kutatások bebizonyították, hogy csökkenti az emlőrák kockázatát.

Egy anyuka szoptatja a kisbab\u00e1j\u00e1t

Fotó: Shutterstock

Mindezek értelmében az anyának és a kicsinek is hasznos lehet, ha az anyuka több olivaolajat tartalmazó ételt fogyaszt. A mediterrán étrend elengedhetetlen elemeként már régóta dicsérik ennek az élelmiszernek a jótékony hatásait. A csecsemők esetében többek között segíti a D-vitamin felszívódását, erősíti a csontokat és az izmokat, valamint a rossz koleszterinszintet is csökkenti.

Szakértők meglátásai szerint az is hasznos lehet, ha babák a tápszeres tejbe is kapnak egy kicsit, hogy a későbbiekben is kihasználhassák az egészségügyi előnyeit.

„Eredményeink alátámasztják, hogy az extra szűz olívaolajjal dúsított étrend módosíthatja, sőt növelheti az anyatej kémiai tartalmát, ami potenciális egészségügyi előnyökkel járhat a csecsemő számára. Ráadásul az utódok plazmájában ígéretes olívaolaj-vegyületek szintjét mutatták ki"

— olvashatjuk a kutatók szavait az Independent cikkében.

Nyitókép: Shutterstock