Egy nő alszik a vonaton fejét az asztalra hajtva

Ezekből a jelekből ismerhetjük fel a B12-vitamin hiányát​

Fáradtság, kedvetlenség – ezek a vitaminhiány gyakran előforduló jelei. A B12 vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszerünk és az agyunk megfelelő működésében, mégis gyakran megfeledkezünk róla. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amit tudni érdemes róla: milyen forrásból és mennyit vigyünk be belőle, és mit tegyünk, ha jelentkeznek a hiány tünetei.


A B12 egy olyan ásványi anyag, melyet a szervezet nem állít elő magától. Ételek formájában lehet a legtermészetesebb úton hozzájutni, többek között állati eredetű vagy feldolgozott élelmiszerekből, valamint néhány babfajtából. Ezek mellett természetesen étrend-kiegészítőkből is pótolhatjuk a szükséges mennyiséget.

Ez az anyag a szervezet számára nélkülözhetetlen, ugyanis az energiatermelésért felelős, valamint az idegek és az agy egészségében is kritikus szerepet játszik. Ha nem viszünk be elegendő mennyiséget, akkor nem vagyunk képesek vörösvértestet termelni, így könnyedén vérszegénység alakulhat ki. Az 50 év felettieknek, a terhes és szoptató anyukáknak pedigjóval nagyobb mennyiségre van szükségük.

​Milyen jelei vannak a B-12 vitamin hiányának?

Egy n\u0151 \u00fcl a s\u00f6t\u00e9t szob\u00e1ban a kanap\u00e9n

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

  • Vérszegénység;
  • Fáradtság vagy általános zavartság: a fáradtság, a gyengeség, valamint a memória- és figyelemzavarok mind a vitaminhiány jelei lehetnek. Szakértők szerint az ülőhelyzetben érzett szédülés nagy valószínűséggel utal B12-hiányra;
  • Idegekkel kapcsolatos tünetek: a fájdalmas, égő vagy bizsergő érzés a kezekben és lábakban.

Szakértők szerint azok az emberek sokkal jobban ki vannak téve vitaminhiánynak, akiknek az étrendjükben nem szerepel elegendő állati eredetű tápanyag. Emellett különböző egészségügyi problémák is akadályozhatják a B12 felszívódását a szervezetben. Ilyen esetekben ajánlatos az étrend-kiegészítés fogyasztása orvosi egyeztetés után.


Nyitókép: Unsplash/Abbie Bernet

Forrás: Byrdie