Bélrendszer kép, orvosi kéz alatta

Négy tünet, melyek már két évvel a bélrák diagnózis előtt jelezhetnek

Ezek a tünetek az 50 év alattiak esetében a korai bélrák nagyobb kockázatát jelezhetik.

A St. Louis-i Washington University School of Medicine kutatói úgy vélik, hogy négy tünet segíthet a korai felismerésben és diagnózis felállításában a fiatalabb felnőttek körében.

Az alábbi tüneteket a betegek valószínűleg három hónap és két év között tapasztalnak a diagnózis felállítása előtt:

  • hasi fájdalom
  • végbélvérzés
  • hasmenés
  • vashiányos vérszegénység

A kutatók megállapították, hogy ha csak egy tünet volt, az majdnem megduplázta a bélrák kockázatát, míg azoknál, akiknél két tünet volt, több mint három és félszeres, akiknél pedig három vagy több tünet volt, több mint hat és félszeres volt a kockázat.

A Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban megjelent tanulmány több mint 5000, korai stádiumban lévő bélrákos beteg adatait elemezte. A kutatást vezető Yin Cao elmondta, hogy a vastagbélrák nem egyszerűen az idősebbeket érintő betegség.

„Azt szeretnénk, ha a fiatalabb felnőttek tudatában lennének ezeknek a potenciálisan nagyon árulkodó jeleknek és tüneteknek, és cselekednének ezekre – különösen azért, mert az 50 év alattiak alacsony kockázatúnak számítanak, és nem részesülnek rutinszerű vastagbélrák szűrésben. Az alapellátó orvosok, a gasztroenterológusok és a sürgősségi orvosok körében is elengedhetetlen a tudatosság terjesztése. A mai napig sok korai stádiumban lévő vastagbélrákot a sürgősségi osztályokon fedeznek fel, és gyakran jelentős diagnosztikai késedelemmel jár ez a rák”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy a végbélvérzéssel és vashiányos vérszegénységgel küzdő betegeknek endoszkópiára és utánkövetésre van szükségük.

Cassandra Fritz, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a diagnózis felállítása általában három hónapot vesz igénybe attól kezdve, amikor az egyén először fordul orvoshoz az általuk azonosított egy vagy több „piros zászlós” jellel és tünettel.

„Ebben az elemzésben azonban azt találtuk, hogy néhány fiatal felnőttnek akár két évvel a diagnózis felállítása előtt is voltak tünetei. Ez lehet az egyik oka annak, hogy sok fiatalabb betegnél a diagnózis felállításakor a betegség előrehaladottabb volt, mint amit általában a rendszeres szűrővizsgálatokon részt vevő idősebbeknél látunk.”

Egy 2023 márciusában megjelent tanulmány szerint egy új vérvizsgálat megkímélheti a bélrákos betegeket attól, hogy évente szükségtelenül kemoterápiát kapjanak.

Nagy-Britanniában mintegy 1600 bélrákos beteg vesz részt a négy éven át tartó vizsgálatban.