Bélforma sárga háttéren

A bélrák 3 intő jele, amire érdemes figyelned

Ha időben észrevesszük a bajt, a betegség jól kezelhető.

A Bowel Cancer UK jótékonysági szervezet szerint a bélrák a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Királyságban, és a második legnagyobb a rákos halálozások tekintetében, olvasható a Marie Claire cikkében. A bélrákos betegek 70%-ánál későn születik meg a diagnózis, pedig ha időben észrevesszük a bajt, a betegség jól kezelhető.

Számos különböző oka van annak, hogy az emberek nem vesznek részt a szűrővizsgálatokon − a szégyenérzet és a széklet tabusítása az egyik fő ilyen.

„Segítenünk kell az embereknek megérteni a szűrés fontosságát, mivel kétségtelenül életeket ment meg”

mondja Dr. Robert Kerrison, a Surrey Egyetem rákgyógyászati oktatója.

​Mik a bélrák tünetei, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ahogy Dr. Natalie Direkze gasztroenterológus kifejti, a legfontosabb, hogy ismerjük a saját testünket és a szokásos rutinunkat:

„Mindenkinek más a székletürítése, ezért azt a saját szokásainkhoz kell hasonlítani, nem máséhoz.”

Ennek ellenére a bélráknak van néhány olyan intő tünete, amire érdemes odafigyelnünk:

​1. A székelési szokások megváltozása

n\u0151 \u00f6sszeg\u00f6rnyed a hasf\u00e1j\u00e1st\u00f3l a kanap\u00e9n

Fotó: Shutterstock

A székelési szokások napról napra változhatnak, de az olyan hirtelen és észrevehető átalakulások, mint a széklet meglazulása, vagy ha a szokásosnál gyakrabban kell vécére mennünk, mind intő jelek lehetnek. Utalhatnak irritábilis bél szindrómára, gyulladásos bélbetegségre vagy bélrákra is.

A következőkre érdemes figyelnünk:

  • hasi görcsök és fájdalom
  • hasmenés
  • székrekedés
  • puffadás
  • véres széklet
  • fáradtság
  • fogyás

​2. Vér a székletben

Ha tartósabban véres a székletünk, mindenképp forduljunk szakemberhez. A bélben feljebb is jelentkezhet a vérzés, amit nem biztos, hogy észreveszünk. Ez vérszegénységet, fáradtságot és aktivitáskor gyors, rövid levegővételeket okozhat.

​3. Hasi fájdalom

Bár időről időre mindenki tapasztal puffadást és hasi fájdalmat, érdemes feljegyeznünk, mikor jelentkezik és orvoshoz fordulnunk, ha gyakran előfordul. A tartós hasi fájdalom és puffadás − különösen, ha azt evés váltja ki − a bélrák kialakulásának jele lehet, ilyenkor jobb szakértő tanácsát kérni.

Nyitókép: Shutterstock