D-vitamin tabletták

A koronavírus óta egyre több a D-vitamin túladagolásos eset

A világjárvány ideje alatt számtalan tanulmány utalt arra, hogy a D-vitamin szint növelése szervezetünkben ellenállóbbá tesz minket a koronavírussal szemben. Azonban ez azt eredményezte, hogy a D-vitamin túladagolások száma egyre inkább növekszik világszerte.


Az orvosok figyelmeztetést adtak ki a D-vitamin túladagolásának veszélyei miatt, miután az Egyesült Királyságban egy férfi kórházba került, mert a napi ajánlott D-vitamin közel 400-szorosát szedte – írja a Science Alert.

„Globálisan növekvő tendenciát mutat a D-hipervitaminózis, vagyis a D-vitamin mérgezés, ami egy olyan klinikai állapot, melyet a D3-vitamin szintjének emelkedése jellemez"

– írják a BMJ Case Reports új esettanulmányának szerzői.

A legfrissebb esettanulmányban az orvosok egy középkorú férfit írnak le az Egyesült Királyságban, aki kórházba került, miután orvosához fordult visszatérő hányás, hányinger, lábgörcsök, fülzúgás, hasi fájdalom, szájszárazság, fokozott szomjúság és hasmenés miatt.

Tünetei csaknem három hónapig tartottak, és ez idő alatt 12,7 kilogrammot fogyott.

A férfi orvosa által végzett vérvizsgálatok kimutatták, hogy súlyosan magas a kalciumszintje, az úgynevezett hiperkalcémia – ami a D-vitamin túladagolás gyakori mellékhatása – enyhén emelkedett a magnéziumszint, a D-vitamin szintje pedig hétszerese a szükséges mennyiségnek.

A tesztek azt is kimutatták, hogy a veséi nem működtek megfelelően (ami nem váratlan, tekintettel a magas ásványianyag- és vitaminkoncentrációra).

A férfit nyolc napig kezelték a kórházban, ami után két hónappal még mindig magas volt a D-vitamin szintje.

Szerencsére a D-vitamin túladagolás viszonylag ritka, de mivel az elmúlt években egyre többen szedték a kiegészítőt, az orvosok arra kérik az embereket, hogy legyenek tisztában a tünetekkel.

Ez lehet álmosság, hányás, székrekedés, gyomorfekély, magas vérnyomás, szívritmuszavar, gyulladásos szembetegség, ízületi merevség és veseproblémák.

Nyitókép: Unsplash