Különböző színes tabletták, fehér háttéren

Valóban enyhíti a depressziós tüneteket ez a vitamin

A testünknek szüksége van a megfelelő mennyiségű D-vitaminra ahhoz, hogy normálisan működjön, mind fizikailag, mind mentálisan. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a depresszióval.

Egy 41 korábbi tanulmányt vizsgáló új metaanalízis azt sugallja, hogy a D-vitamin-kiegészítők szedése enyhítheti a depressziós tüneteket a már diagnosztizált depresszióval élőknél, ami egy lehetséges alternatív kezelési lehetőséget nyit meg.

A D-vitamin a szervezet kalcium- és foszfátszintjének szabályozásán kívül a feltételezések szerint segít szabályozni a központi idegrendszer különböző funkcióit is, és korábbi, állatokon végzett kutatások szerint még az agy kémiai egyensúlyának szabályozásához is hozzájárulhat, ami magyarázatot adhat a D-vitamin és a mentális egészség közötti összefüggésre, derül ki a ScienceAlert cikkéből.

„Ezek az eredmények új, magas szintű klinikai vizsgálatokat ösztönöznek majd depressziós betegeken, hogy jobban megvilágítsák a D-vitamin-pótlás lehetséges szerepét a depresszió kezelésében”

– mondja Tuomas Mikola, a University of Eastern Finland doktori kutatója és vezető szerzője.

Az új metaanalízis 41 vizsgálat összesen 53 235 résztvevőjére terjedt ki, köztük depresszióban szenvedőkre és depresszió nélküliekre, D-vitamin-kiegészítőket szedő és placebót szedő személyekre, valamint különböző fizikai állapotú egyénekre. Bár az alkalmazott dózisok eltérőek voltak, a tipikus D-vitamin-kiegészítő napi 50-100 mikrogramm volt. A depresszióban szenvedő résztvevők esetében a D-vitaminkiegészítők a placebónál hatékonyabbnak bizonyultak a depressziós tünetek enyhítésében.

A D-vitamin-kiegészítők a kutatók jelentése szerint rövidebb ideig tartó (12 hétnél rövidebb) szünetekben tűntek a leghatékonyabbnak. Az egészséges egyéneknél azonban a placebóknak volt némileg nagyobb hatásuk a depressziós tünetekre.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a D-vitamin-pótlás jótékony hatással van mind a súlyos depressziós zavarban szenvedő egyénekre, mind az enyhébb, klinikailag jelentős depressziós tünetekkel rendelkezőkre”

– írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

Mivel a depressziót ma már világszerte a fogyatékosság vezető okaként ismerik el – évente több mint 280 millió embert érint –, és az antidepresszánsok nem mindenki esetében hatásosak, sürgősen több kezelési lehetőséget kell feltárni.

Mielőtt azonban előre szaladnánk, az eddig rendelkezésre álló adatok nem elegendőek annak bizonyítására, hogy az alacsony D-vitamin-szint depressziót okoz, vagy hogy a kiegészítők hatékony kezelést jelentenek. Bár ez az új metaanalízis összefüggést mutat, a korábbi kutatások nem voltak ennyire meggyőzőek.

Míg egy ilyen metaanalízis nagyszámú emberre vonatkozó eredmények összehasonlításában hasznos, az egyes tanulmányok eltérő megközelítései és tényezői megnehezítik az átfogó következtetések levonását, még akkor is, ha sok munkát végeztek a tanulmányok egészére vonatkozó információk korrelációjának megállapítására.

Még több statisztikai adatgyűjtésre lesz szükség ahhoz, hogy biztosan megtudjuk, mi a helyzet: például nagyobb általános és klinikai populációkon végzett vizsgálatokon keresztül, valamint különböző dózisok és különböző kezelési időtartamok megfigyelésével.

„E metaanalízis széles körűsége ellenére a bizonyítékok bizonyossága alacsony marad a vizsgált populációk heterogenitása és a nagyszámú vizsgálathoz kapcsolódó torzítási kockázat miatt”

– teszi hozzá Mikola.

Nyitókép: Shutterstock