Nő salátát készít a konyhában, kockás ingben

Képes a diétázás csökkenteni a stresszt?

Világunk egyre stresszesebbé válik a járványoknak és a politikai híreknek köszönhetően. Ez a fajta stressz olyan alattomos, ami lassan telepszik rá a hangulatunkra, az egészségünkre ezzel szorongást és depressziót okozva. De mit tehetünk ellene? A diétázás segíthet rajta?


Kijelenthetjük, hogy van fény az alagút végén. John F. Cryan,Ted Dinan és a University College Cork munkatársainak köszönhetően már tudjuk, hogy lehet ellenálló képességünk az élet stresszorai ellen és meglepő módon nincs szükség hozzá gyógyszeres kezelésre. Ha néhány alap változtatást eszközölünk az étrendünkben, már érezhetjük is a változást.

A tanulmány

Az új tanulmányukban Cryan és Dinan egy új eszközzel bővítette a pszichobiotikus eszköztárat. A táplálékkiegészítők helyett az étrendet vizsgálták a bél-agy tengely javításának módjaként, és nagy felfedezésre jutottak.

Vizsgálatukat 45 egészséges felnőtten végezték, és placebó diétára vagy pszichobiotikus diétára fogták őket. Egy hónap elteltével a kontrolldiétát követők 17%-a mutatott javulást az érzékelt stresszben, a pszichobiotikus diétát követők 32%-a, azaz majdnem kétszer annyian. Minél jobban betartották a diétát, annál jobb volt a javulás.

A tanulmány eredményei jelentősek lettek, és a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „mivel a stressz alapvető hatással van más krónikus betegségek, például a depresszió kialakulásának kockázatára, ezek az eredmények ígéretesek, mint potenciális terápiás és megelőző megközelítések.”

Egy dologra azonban érdemes felhívni a figyelmet. A stressz csökkenése csak a vizsgálat alatt volt megfigyelhető, utána eltűnt. A pszichobiotikus diéta tehát nem gyógymód, hanem terápiás életmód: Folyamatosan táplálni kell a jó baktériumokat az agyunk számára, hogy az előnyök fennmaradjanak.

Nyitókép:Shutterstock