Nő elrakja a telefonját

Digitális detox: így javíts az alvásodon

Újabban egyre népszerűbbé vált a digitális detox kifejezés, ami – ha tudjuk, hogyan kell végezni – rengeteget javíthat az alvásunkon.


Napjainkban egyre gyakrabban válunk a digitális eszközeink rabjává. Ez sok esetben a mentális és a fizikális egészségünket is negatívan befolyásolhatja. De a legrosszabb hatással főként az alvásunkra van.

Egy új kutatás eredménye szerint a tinédzserek több mint fele ellenőrzi még a telefonját miután lefeküdt aludni. Minden tizedik pedig éjszaka többször (akár tízszer) is ellenőrzi a készülékét.

A felmérésre válaszul a kutatók szabályokat állítottak fel, melyek a digitális detoxban segítenek a tinédzsereknek és a felnőtteknek egyaránt, hogy az alvásminőségükön javíthassanak.

Ez is érdekelhet:

Hány éves korban kapjon a gyerek telefont?

1. Kerüld a képernyőket

Lefekvés előtt legalább egy, de inkább másfél órával már ne telefonozz és lehetőleg ne tévézz. Helyette próbálj meg meditálni, forró fürdőt venni, vagy könyvet olvasni.

2. Kék fény csökkentése

A legtöbb mai készüléknek már van éjszakai üzemmódja, mely kíméletesebb, kékfény mentes – használd! Kerüld azokat az eszközöket lefekvés előtt, melyek kék fényt sugároznak.

3. Repülőgépes üzemmód

Állítsd a telefonodat repülőgépes üzemmódba, így garantáltan nem fog zavarni a készüléked alváskor, mert elnémítja az értesítéseket.

4. Tedd magadtól messzire a telefont

Tedd estére olyan messzire magadtól a telefont, hogy ne lehessen könnyen elérni. Ha az ágyad mellett, vagy az ágyadban van, akkor sokkal nagyobb lesz a kísértés, hogy elővedd és megnézd a közösségi oldalakat. Viszont akkor, ha a telefon a szoba másik végében van és még sétálni is kell érte, sokkal kisebb az esélye, hogy ránézel.

5. Korlátozd a képernyőidőd

A digitális méregtelenítés érdekében érdemes korlátozni a képernyőidőt. Minimalizáld egy bizonyos időtartamra és a fölé soha ne menj. Próbáld meg csak tényleg létfontosságú dolgokra használni a telefonodat.

6. Jutalom

Jutalmazd meg magad, ha betartod ezeket a digitális detox szabályokat, ezzel megerősítve a fejlődésedet. Így könnyebben az életed részéve válhat.

Nyitókép: Shutterstock

(Psy Blog)