Egy anyuka fogat mos a lányával

6 hasznos tipp a gyerekek fogainak egészségéért — ezt teheted szülőként

A fogmosás a higiéniai rutin elengedhetetlen eleme felnőttek, illetve gyerekek körében is. Mivel a kicsik még nem tudják, milyen fontos is ez a folyamat, így a szüleiknek kell odafigyelni a helyes végrehajtásra. Ezt lehet tenni annak érdekében, hogy a gyerekek fogai minél egészségesebbek legyenek.


1. Legyen prioritás a fogmosás

A mindennapi higiéniai odafigyelésnek elsődlegesnek kell lenni a gyermekek esetében is. A test, az arc, valamint a haj tisztítása mellett bizony a fogak tisztántartására is megfelelő időmennyiséget kell szánni az egészség megőrzése, valamint a tiszta és ápolt megjelenés érdekében.

2. Megfelelő fogkefe beszerzése időben

Egy megfelelő gyermekfogkefének a feje hozzávetőlegesen 1,5 cm-es, emellett hosszú nyaka van, hogy a száj hátsó részen lévő fogakat is el lehessen érni vele. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a fogásra alkalmas résznek vaskosnak kell lennie, hogy könnyebb legyen a tartása használat közben.

Egy fogkefe nagyjából három hónapig jó, utána érdemes beruházni egy újra.

3. Helyes módszer

Egy fiatal l\u00e1ny fogat mos

Fotó: Unsplash/Diana Polekhina

Szakértők javaslata szerint a kisgyermekek fogmosását kétéves korig felügyelni kell. A helyes módszer szerint addig legalább két percig sikálniuk kell a fogaikat minden nap kétszer. Hároméves kortól már a fogkrém fluoridszámára is oda kell figyelni, hogy a megfelelő tisztaságot biztosíthassa a kicsik számára.

4. Elektromos fogkefék előnyben

Amennyiben lehetséges, akkor érdemes beruházni egy elektromos fogkefére, hiszen fogorvosok szerint azzal hatékonyabb a tisztítási folyamat. Gyermekeknek érdemes olyan típust keresni, melyen van időzítő funkció, illetve erősségszabályozó is.

5. Közvetlenül evés vagy ivás után nem szabad fogat mosni

Szakértők elmondásai alapján a gyermekeknek evés után egy órával sem szabad fogat mosniuk. Emellett azt is megjegyezték, hogy a fogmosás és az azt követő evés között nagyjából fél óra szünetet kell hagyni ahhoz, hogy a fluoridok pozitív hatásai érvényesüljenek. Ennek értelmében az óvodákban az első étkezés előtt érdemes kitérni erre a folyamatra.

6. Aszalt gyümölcsök kerülése

Bár az aszalt gyümölcsök nagyon egészségesek, a kisgyerekek fogainak viszont nagyon rosszat tesznek. Beleragadnak a fogaikba, így fogszuvasodáshoz és tömés szükségességéhez vezethetnek, illetve a fogak kihúzásához is, amennyiben az elfertőződik.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Independent