Egy férfi fut a puszta közepén

Ebben a napszakban mozogj többet, hogy egészséges legyen a vércukorszinted!

Az egészséges vércukorszintre való odafigyelés nem csak a cukorbetegeknek, hanem minden ember számára fontos. Szerencsére megfelelő mennyiségű és intenzitású mozgással ez könnyen szabályozható, de nem mindegy, hogy milyen napszakban végzi az ember. Egy tanulmány erre az eredményre jutott.


Az adatgyűjtési időszakban a szakértők olyan résztvevőket kerestek, akik 45 és 65 év közötti felnőttek voltak, illetve fontos szempont volt, hogy az alanyok testtömegindexe 27 vagy annál több legyen. A tudósok minden személyt felkerestek a rendelkezésre álló adatbázison belül, akikre illettek a kiszabott feltételek.

Egészen pontosan 6500 embert tudtak megfigyelni. Kezdetnek vércukormintát vettek mindenkitől, majd táblázatba foglalták a megfigyeltek vércukor- és inzulinszintjének étkezés előtti és utáni állapotát. Emellett kérdőívek segítségével az életmódbeli sajátosságaikat is felmérték.

Folytatásképp kiválasztottak 955 embert, akik az elkövetkező négy vizsgálati napon gyorsulás- és pulzusmérő készüléket hordtak. Ezekkel a testmozgásaik intenzitását és azok hatásait figyelték meg. Egyetlen szabálynak kellett ebben a szegmensben megfelelniük, mégpedig, hogy a nekik kiszabott napszakokban sportoljanak:

  • Reggel 6 órától délig;
  • Déltől délután 6 óráig;
  • 18 órától éjfélig.
Fut\u00f3k naplementekor

Fotó: Unsplash/Huckster

Az alapján osztották be őket az adott blokkokba, hogy mikor végezték a legtöbb mérsékelt és erőteljes fizikai aktivitást. Az adatgyűjtés végén 755 résztvevő adatait vontak be az elemzésbe.

Végeredményként megállapították, hogy az egész napra elosztott mozgásmennyiség, illetve a csak délelőtti sportolás sem mutatott javulást az inzulinrezisztencia esetében — olvashatjuk az Eating Well cikkében. Ezzel szemben a délutáni 18, az esti testmozgás pedig 25 százalékos inzulinrezisztencia-csökkenéssel járt együtt.

A tanulmány szerzői elismerték, hogy kevés információ áll még rendelkezésükre a kinyert adatok bizonyításához és magyarázatához. További kutatások szükségesek a témakörön belül.

Nyitókép: Unsplash/Isaac Wendland